Prijeđite na glavni sadržaj

Sedmu godinu zaredom donacija dm-a omogućava istraživanje raka prostate

U sklopu Movembera dm donirao više od 9.000 eura Institutu Ruđer Bošković
20.1.2023.
Sedmu godinu zaredom donacija dm-a omogućava istraživanje raka prostate

U petak, 20. siječnja, dm je Institutu Ruđer Bošković predao donaciju od 9.431,28 eura koja je namijenjena istraživanju raka prostate u Laboratoriju za nasljedni rak Zavoda za molekularnu medicinu IRB-a. Donacija je ostvarena u suradnji sa Satiričkim kazalištem Kerempuh u sklopu kampanje Movember koja sedmu godinu zaredom skreće pozornost na muške bolesti i važnost prevencije.

„Dio svakodnevnog poslovanja dm-a je društvena odgovornost u kojoj važnu ulogu ima poticanje sugrađana na bolju brigu o zdravlju. Ujedno nastojimo doprinijeti kvaliteti zdravstvene skrbi zbog čega smo i ove godine pružili podršku Institutu Ruđer Bošković u potrazi za novim otkrićima koja će unaprijediti liječenje raka prostate“, izjavila je Martina Markota, voditeljica odnosa s javnošću u dm-u.

Ovogodišnja donacija namijenjena je istraživanju „Kako tumori prostate komuniciraju sa svojim okolišem?“ koje provodi sedam istraživača Zavoda za molekularnu medicinu čiji je rad dm u proteklih sedam godina podržao s više od 54.000 eura. Tijekom suradnje s dm-om, znanstvenici Instituta Ruđer Bošković ispitali su proteinske biljege u 160 kliničkih uzoraka karcinoma prostate i 65 uzoraka zdrave prostate u svrhu otkrivanja novih pokazatelja bolesti. Dosadašnji napori rezultirali su otkrićem novih potencijalnih prognostičkih markera i novim spoznajama o molekularnim mehanizmima stvaranja otpornosti na hormonsku terapiju.

„Karcinom prostate drugi je najčešći oblik raka kod muškaraca u Hrvatskoj, a Hrvatska je među deset zemalja Europske unije s najvišom stopom smrtnosti od te bolesti. Zahvalni smo što je dm prepoznao važnost istraživanja karcinoma prostate te što nam je omogućio sedam godina neprekinutih istraživanja u kojima smo napravili važne pomake u boljem razumijevanju tumora što je ključno za dijagnostiku i liječenje“, naglasio je dr. sc. David M. Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.

Pod vodstvom doc. dr. sc. Maje Sabol, istraživački tim IRB-a u istraživanju će se fokusirati na ispitivanje čimbenika koji utječu na razvoj tumora te na komunikaciju tumorskih stanica s okolišem da bi ustanovili kako prisutnost zdravih stanica u tumorskoj masi djeluje na rast i razvoj tumora.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.