Prijeđite na glavni sadržaj

Skup o grid infrastrukturi i virtualnim organizacijama u Dubrovniku

4.9.2009.

U Dubrovniku će se u razdoblju od 8. - 12. rujna 2009. u Hotelu Palace, Masarykov put 20, u organizaciji Centra za informatiku i računarstvo Instituta 'Ruđer Bošković' održati peti po redu SEEGRID - SCI PSC Meeting. Cilj je skupa analizirati projektne rezultate, znanstvenoj javnosti i svim ostalim budućim korisnicima Grid mrežnoga računarstva prezentirati rezultate uspostavljene infrastrukture, razvijene aplikacije te ih upoznati s radom virtualnih organizacija (VO) za meteorologiju, seizmologiju i zaštitu okoliša.

Skup je namijenjen znanstvenicima i svima onima kojima će ova tehnologija budućnosti olakšati rad i omogućiti uključenje u suvremena znanstvena europska i svjetska kretanja. Sudionici će kroz niz predavanja istaknutih stručnjaka iz 15 zemalja članica SEE‐GRID‐SCI projekta imati priliku sagledati stanje na projektu, razmijeniti iskustava i aktivno sudjelovati u diskusiji o mogućnostima uspostavljene Grid infrastrukture i Virtualnih organizacija, njihovoj primjeni u znanstvenoistraživačkom radu pri rješavanju podatkovno intenzivnih i strukturno kompleksnih problema. Rad u virtualnim organizacijama znanstvenicima omogućava da nakon prve faze informatizacije imaju uvjete za daljinsku znanstveno‐istraživačku suradnju u realnom i odgođenom vremenu. Virtualne organizacije tako objedinjuju istraživače i resurse po specijaliziranim područjima te omogućavaju virtualnu kompresiju prostora u globaliziranom znanstveno‐istraživačkom svijetu. Ovakvo umrežavanje bi dugoročno moglo obustaviti proces odlijeva mozgova i osigurati moguću provedbu oplodnje intelektualnog kapitala, 'sidrenjem' znanstvenika u Hrvatskoj.

Skup predstavlja uspješan nastavak SEE GRID SCI projekta koji je pokrenut 2004. godine u sklopu Šestog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj (FP6), a koji se nastavlja kroz FP7 program, s ciljem jačanja eInfrastrukture jugoistočne Europe i pokretanja nove znanstvene suradnje među zajednicama. Projekt SEE - GRID - SCI bavi se razvojem Grid infrastrukture te razvojem znanstvenih aplikacija prilagođenih za izvršavanje na Gridu. U projekt je uključeno 15 partnera, među kojima se nalazi i Europska organizacija za nuklearna istraživanja - CERN te nekoliko sveučilišta iz zemalja jugoistočne Europe. Iz Hrvatske osim IRB-a, u SEE GRID SCI projektu sudjeluju Prirodoslovnomatematički fakultet i Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Skup o grid infrastrukturi i virtualnim organizacijama u Dubrovniku

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.