Prijeđite na glavni sadržaj

Srednjoškolci na IRB-u traže čestice na LHC akceleratoru u CERN-u

6.3.2012.
Srednjoškolci na IRB-u traže čestice na LHC akceleratoru u CERN-u

U sklopu Međunarodnog nastavnog dana za mlade istraživače (International Masterclasses), na Institutu Ruđer Bošković će u četvrtak 8. ožujka skupina od četrdeset srednjoškolaca analizirati stvarne podatke prikupljene na Large Hadron Collideru (LHC), najvećem akceleratoru na svijetu koji je smješten u CERN-u.

Osim na Institutu Ruđer Bošković, srednjoškolci će boraviti i na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu i tako će se pridružiti srednjoškolcima koji će, u razdoblju od 28. veljače do 24. ožujka, diljem svijeta provesti jedan radni dan znanstvenika.

Istraživački radni dan srednjoškolaca započet će predavanjima o programu istraživanja na CERN-u i pojednostavljenoj metodi analize događaja sudara protona ubrzanih u LHC akceleratoru. Nakon predavanja uslijedit će analiza podataka, a radni dan završit će videokonferencijom s CERN-om i drugim institutima gdje će se usporediti i diskutirati rezultati analize.

LHC akcelerator fizičari koriste za proučavanje najelementarnije građe materije, a istraživanja u CERN-u znatno će unaprijediti i produbiti naše razumijevanje subatomskog svijeta i razvoja svemira. Međunarodni znanstveni dan za mlade istraživače (International Masterclasses) svake godine okuplja oko 8.000 učenika srednjih škola u 31 zemlji svijeta kako bi zajedno sa znanstvenicima otkrivali tajne fizike čestica.

Kontakt:

Vuko Brigljević, dr.sc.

Voditelj laboratorija znanstveni savjetnik u trajnom zvanju
Tel:
+385 1 457 1318
Interni broj:
1868

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.