Prijeđite na glavni sadržaj

Stjepko Fazinić imenovan za v.d. ravnatelja

2.8.2017.
Stjepko Fazinić imenovan za v.d. ravnatelja

Upravno vijeće Instituta Ruđer Bošković (IRB) 1. kolovoza 2017. godine imenovalo je dr. sc. Stjepka Fazinića za vršitelja dužnosti ravnatelja Instituta. Mandat vršitelja dužnosti ravnatelja traje od 2. kolovoza 2017. do imenovanja novog ravnatelja temeljem javnog natječaja, a najduže na razdoblje od godinu dana.

Dr. Fazinić do sada je obnašao dužnost pomoćnika ravnatelja za međunarodnu suradnju i projekte, a za v.d. ravnatelja IRB-a imenovan je zbog odlaska dosadašnjeg ravnatelja dr. sc. Tome Antičića na novu dužnost državnog tajnika za EU fondove i znanost u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Dr. Fazinić istaknuti je znanstvenik na području fizike s velikim međunarodnim ugledom. U svojoj dosadašnjoj znanstvenoj karijeri objavio je 89 znanstvenih radova, a radi na Zavodu za eksperimentalnu fiziku (ZEF) gdje je voditelj i koordinator mnogih projekata.

Trenutno je voditelj HRZZ projekta "Ion Beam Induced Changes in Crystalline Materials", te član upravljačkog odbora i suvoditelj jednog radnog paketa velikog međunarodnog H2020 projekta Advanced European Infrastructures for Detectors at Accelerators (AIDA-2020).

U ime Laboratorija za interakcije ionskih spojeva (LIIS) bio je jedan od tri predlagača i koautor projektnog prijedloga, od 2013. do završetka (2014.) koordinator projekta, član Project Management Boarda i voditelj radnog paketa na FP7 REGPOT projektu "Upgraded Facility for Development of Silicon and Diamond Particle Detector Systems" te koautor projektnog prijedloga i član Project Management Boarda na FP7 projektu "Clustering phenomena in nuclear physics: strengthening of the Zagreb - Catania - Birmingham partnership".

Bio je i koordinator FP6 INCO projekta ''Upgrade of the RBI Tandem accelerator facility“, sudionik u FP7 projektu SPIRIT i H2020 projektu EUROFusion te voditelj tri međunarodna znanstvena projekta financiranih od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kao dio koordiniranih znanstvenih projekata te institucije (1994.-1996., 2004.-2008., 2009.-2013.).

Isto tako, dr. Fazinić bio je koordinator za Hrvatsku nekoliko IAEA projekata koji uključuju regionalni projekt RER0031 ''Podrška održivosti nuklearnih znanstveno tehnoloških instituta u modernom S&T okruženju'' (2009.-2011.), regionalni projekt RER/8/015 'Using Nuclear Techniques for the Characterization and Preservation of Cultural Heritage Artefacts in the European Region’ (2009.- 2013.) te regionalni projekt RER1006 'Nuclear Techniques for Protection of Cultural Heritage Artefacts in the Mediterranean Region’ (2005.-2008.).

Za vrijeme rada u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (1996.-2003.), dr. Fazinić pokretao je, organizirao, sudjelovao i koordinirao mnoge međunarodne znanstvene projekte financirane od strane te institucije, a u kojima su sudionici bili iz raznih zemalja članica, uključujući znanstvene institute, sveučilišta i industriju.

Između ostalog, radio je i na implementaciji i monitoringu 28 IAEA projekata tehnološkog transfera u područjima nuklearne spektroskopije i uporabe akceleratora u analizi i sintezi novih materijala. Kao konzultant/ekspert IAEA od 1996. do danas boravio je u institucijama koje se bave mirnodopskom uporabom nuklearnih tehnologija u 15 država svijeta (Albanija, Austrija-IAEA, Bugarska, Crna Gora, Čile, Indonezija, Libanon, Mongolija, Mianmar, Nigerija, Rumunjska, Sirija, Slovenija, Srbija, Tajland).

Dr. Fazinić član je Hrvatskog fizikalnog društva, gdje je obnašao i dužnost tajnika (2011.-2012.) i člana Upravnog odbora (2013.-2014.), dok je od 2017. član Upravnog odbora Hrvatskog vakuumskog društva. Osim toga, dugogodišnji je član i Europske udruge za spektrometriju rentgenskog zračenja (EXSA).

Na održanoj sjednici Upravno vijeće IRB-a imenovalo je i pomoćnike v.d. ravnatelja, i to dr. sc. Ivanku Jerić za pomoćnicu v.d. ravnatelja za strukturne fondove te dr. sc. Nevena Soića za pomoćnika v.d. ravnatelja za znanost. Mandati pomoćnika traju od 2. kolovoza 2017. do isteka mandata vršitelja dužnosti ravnatelja Instituta.

Kontaktirajte nas

Više informacija

S

F

Stjepko Fazinić

Predstojnik zavoda znanstveni savjetnik u trajnom zvanju

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.