Prijeđite na glavni sadržaj

Svečano otvoren simpozij Od Ruđera Boškovića do danas – doprinos hrvatskih znanstvenika svjetskoj znanstvenoj baštini

1.6.2011.
Svečano otvoren simpozij Od Ruđera Boškovića do danas – doprinos hrvatskih znanstvenika svjetskoj znanstvenoj baštini

U nedjelju je u Dubrovniku svečano otvoren međunarodni znanstveni simpozij Od Ruđera Boškovića do danas: doprinos hrvatskih znanstvenika svjetskoj znanstvenoj baštini koji se, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor, održava od 29. svibnja do 2. lipnja. Na svečanom otvorenju nazočnima su se pozdravnim govorima obratili dr. sc. Danica Ramljak, ravnateljica Instituta Ruđer Boković, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, ministar znanosti dr. sc. Radovan Fuchs, i Luka Bebić, predsjednik Hrvatskog sabora koji je i otvorio Simpozij.

Svečano otvorenje započelo je u 20:30 sati protokolarnim ulazom kroz vrata od Pila, a potom su se uzvanici uputili u dubrovačku Katedralu gdje je izveden govor posvećen Boškoviću, isti koji je po nalogu Kneza Dubrovačke republike, izgovoren još davnog svibnja 1787. godine. Po završetku govora solisti, zbor i orkestar Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskom palicom maestra Vladimira Kranjčevića izveli su Requiem koji je na zamolbu velikog prijatelja Boškovića, Miha Sorga, u spomen na Ruđera skladao Julije Bajamonti, cijenjeni hrvatski liječnik, književnik i skladatelj. Nakon svečanog programa u Katedrali, uzvanici su se uputiti prema Kneževom dvoru gdje je nastavljen svečani program.

U svom pozdravno govoru dr. sc. Danica Ramljak istaknula je kako je "jedan od ciljeva simpozija ispitati može li taj veliki znanstvenik koji je djelovao u osam europskih država biti model za modernu znanost", a ministar dr. sc. Radovan Fuchs je rekao kako Ruđer Bošković može biti uzor današnjim naraštajima: "Svojim životom i djelom poručuje nam kako izvrsnost i talentiranost treba uvijek razvijati i poticati jer izvrsnost znači stvaranje dodatne vrijednosti u svim segmentima društva".

Simpozij se održava u organizaciji Instituta Ruđer Bošković, grada Dubrovnika i Biskupijske klasične gimnazije u sklopu obilježavanja 300. obljetnice rođenja Ruđera Josipa Boškovića, jednog od najvećih i najpoznatijih hrvatskih znanstvenika i filozofa u svijetu. Na Simpoziju predavanja drže najprominentniji hrvatski znanstvenici iz domovine i inozemstva, te neki od vodećih svjetskih znanstvenika, poput dobitnika Nobelove nagrade iz fizike (1984) Carla Rubbie, direktora CERN-a Rolfa Heuera i A. J. Stewarta Smitha, dekana za istraživanje i profesora fizike na Sveučilištu Princeton.

U utorak, 31. svibnja na otoku Lokrum organiziran je cjelodnevni susret na kojem se sedamdeset mladih znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković i hrvatskih sveučilišta imalo priliku susresti i razmijeniti iskustva sa svjetski uglednim znanstvenicima – predavačima na Simpoziju.

Ova obljetnica uistinu je jedinstven događaj u našoj zemlji, koji će doprinijeti stvaranju branda, temeljenog ne se samo na briljantnom znanstveniku kao što je Ruđer Bošković, nego i na Hrvatskoj kao zemlji koja ima potencijal da pozitivno promijeni društvo kroz znanost.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.