Prijeđite na glavni sadržaj

Svečano predstavljanje rezultata prestižnog projekta ERC-a: 'Biološke membrane na djelu'

23.9.2019.
Svečano predstavljanje rezultata prestižnog projekta ERC-a: 'Biološke membrane na djelu'

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) će se u petak 27. 9. 2019. s početkom u 10:00 sati u dvorani III. krila održati konferencija za medije povodom svečanog predstavljanja rezultata prestižnog projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) 'Biološke membrane na djelu: Poveznica proteinskih međudjelovanja, stvaranja makrostruktura i aktivnog transporta'.

Događanje je namijenjeno uzvanicima po pozivu te predstavnicima medija. Molim kolege novinare da se akreditiraju putem poveznice

Riječ je o prvom uspješno završenom projektu ERC-a u portfelju IRB-a koji je na Institut donijela prof. dr. sc. Ana Sunčana Smith. Projekt je vrijedan 1,5 milijuna eura, a započeo je 2013. godine u suradnji Instituta za teorijsku fiziku Sveučilišta u Erlangenu-Nürnbergu te IRB-a, gdje se sredstvima projekta uredio istraživački prostor te zaposlio tim mladih znanstvenika od kojih je čak četvero povratnika iz Njemačke.

Tijekom šest godina trajanja projekta, uspješan tim je pod vodstvom prof. Smith radio na istraživanjima koji povezuju fiziku, biologiju i fizičku kemiju u vidu razumijevanja procesa koji se odvijaju na staničnim membranama. Metode i koncepti definirani na tim dvodimenzionalnim strukturama odmah su prenošeni kako prema znanostima o materijalima tako i u biofiziku epitelnih tkiva. Glavni rezultati projekta bit će predstavljeni na ovom svečanom događanju. Rezultate će uz prof. Smith predstaviti i sjajan tim mladih doktoranada: Nataša Vučemilović Alagić, Marko Hanževački, Josip-Augustin Janeš, Jakov Lovrić i Robert Stepić.

Projekti ERC-a u Europi i svijetu poznati su još i kao 'znanstveni Oskari' jer se za najbolja istraživanja u Europi znanstvenicima dodjeljuju isključivo na temelju izvrsnosti njihovog istraživačkog rada. Od rekordnih 3 329 prijava, projekt prof. Smith bio je odabran za financiranje uz još 286 prijedloga.

Prof. Smith je znanstvenica sa zavidnim ugledom u međunarodnoj znanstvenoj i akademskoj zajednici koja svoju izvrsnost neprestano potvrđuje ostvarenim rezultatima. Autorica je brojnih znanstvenih radova koji su većinom objavljeni u najuglednijim znanstvenim časopisima, održala je preko stotinu pozvanih predavanja. Dobitnica je brojnih priznanja, pa joj je tako Sveučilište u Erlangenu-Nürnbergu 2009. godine dodijelilo laskavo priznanje 'Zvijezda u usponu', a 2011. godine postala je članicom Kolegija mladih Bavarske Akademije prirodnih i humanističkih znanosti.

Povrh toga, svojim primjerom znanstvenice svjetskog ugleda, za koju su se otimali međunarodni laboratoriji, povratkom u Hrvatsku i osnivanjem laboratorija na IRB-u prof. Smith ima veliku ulogu u promicanju povratka znanstvenika u Hrvatsku, a svojim rezultatima svjedoči da se izvrsna znanost može, uz veliki trud, raditi i u Republici Hrvatskoj.

Vjerujemo da se da ćete biti u mogućnosti odazvati se našem pozivu te tako podržati uspješan završetak ovog prestižnog projekta i znanstvenicu čiju je izvrsnost višestruko prepoznala i potvrdila međunarodna znanstvena zajednica.

Projekt je finaciran u sklopu FP7-IDEAS-ERC - Specific programme: "Ideas" implementing the Seventh Framework Programme of the European Community for research, technological development and demonstration activities (2007 to 2013), ERC-SG - ERC Starting Grant, ugovor broj 337283.NAPOMENA: Sadržaj ove vijesti isključiva je odgovornost Instituta Ruđer Bošković i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.