Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovci sudjelovali u radu objavljenom u Nature Microbiology

Ugledni svjetski časopis Nature Microbiology objavio je rezultate novog istraživanja u kojem su određeni struktura i ponašanje proteina odgovornog za afričku bolest spavanja.
28.11.2017.
Ruđerovci sudjelovali u radu objavljenom u Nature Microbiology

Međunarodna grupa znanstvenika sa sveučilišta u Würzburgu, Cambridgeu, Erlangenu, Grenobleu te Instituta Ruđer Bošković (IRB) provela je istraživanje kojim su objašnjena fizička svojstva gibanja varijantnog površinskog glikoproteina (VSG) kod uzročnika afričke bolesti spavanja. Otkrivena je i nova poveznica između strukture i funkcije glikoproteina u zaštiti parazita odgovornog za tu bolest od imunosnog sustava domaćina, a rezultati istraživanja objavljeni su u jednom od najprestižnijih znanstvenih časopisa Nature Microbiology.

Najveći dio „ruđerovskog“ doprinosa odnosi se na istraživanje doktoranda Mislava Cvitkovića, koji je pod vodstvom prof. dr. sc. Ane-Sunčane Smith i uz financiranje iz projekta Europskog znanstvenog vijeća (ERC) MembranesAct vrijednog 1,5 milijuna eura, namijenjenog istraživanju svojstava i funkcija membrana živih stanica, došao do novih spoznaja značajnih za daljnje razumijevanje obrane i brojnih drugih stanica s glikoproteinskim zaštitnim slojem na površini, poput stanica i nekih karcinoma koji se upravo takvim slojem štite od imunosnog sustava oboljele osobe.

Naprednom statističkom analizom znanstvenici s IRB-a pokazali su da različite konformacije VSG-ja, otkrivene u njegovoj kristalnoj strukturi, ostaju stabilne u okruženju membrane i imaju različite mobilnosti. Inače, Trypanosoma Brucei, poznatiji i kao afrički vrtuljak, parazit je koji izaziva bolest spavanja kod sisavaca, uključujući i ljude, a prenosi se ugrizom kukaca, najčešće komaraca ili ce-ce muha.

Radi se o specifičnim parazitima koji imaju neobičnu sposobnost dugoročnog izbjegavanja prepoznavanja od strane imunosnog sustava domaćina upravo zato što im je površina pokrivena gustim slojem VSG-ja, koji štiti njihovo tijelo od napada bijelih krvnih zrnaca. Dvije novootkrivene konformacije omogućuju parazitima preživljavanje na nižim gustoćama VSG-ja, što onda omogućuje veliku mobilnost i izuzetnu strukturnu prilagodljivost zaštitnog sloja.

„Istraživanja opisana u ovom znanstvenom radu omogućuju određivanje načina na koje se fizička svojstva prenose u regulaciju bioloških procesa u membranama, preko kojih se odvija sva komunikacija stanice s okolinom. To je značajno i za buduće razumijevanje obrane stanica s glikoproteinskim zaštitnim slojem, a imajući u vidu da se i stanice nekih karcinoma štite na taj način, vjerujem da naš rad svakako može imati pozitivan utjecaj i na liječenje određenih tumora te drugih bolesti vezanih za staničnu diobu“, izjavio je Mislav Cvitković, član grupe prof. Ane-Sunčane Smith s Instituta Ruđer Bošković.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.