Prijeđite na glavni sadržaj

Svemirska tehnologija prilika je za ulaganja i pokretanje novih tvrtki

U zemljama koje predvode u svemirskoj tehnologiji inicijativa kreće od tvrtki i startupova, a broj tvrtki koje žele poslovati u svemirskoj industriji raste iz godine u godinu, istaknuto je danas na prvoj Jadranskoj svemirskoj konferenciji održanoj u Zagrebu.
4.10.2019.
Svemirska tehnologija prilika je za ulaganja i pokretanje novih tvrtki

Jadranska svemirska konferencija 'Regionalna suradnja u svemirskoj tehnologiji' prvi je regionalni skup posvećen suradnji u svemirskim znanostima i tehnologijama koji je u Zagrebu okupio vrhunske svjetske stručnjake u istraživanju svemira, aeronautike i svemirskih tehnologija.

Svojim sudjelovanjem ovu jedinstvenu konferenciju su uveličali veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj NJ.E. Ilan Mor, veleposlanik Crne Gore NJ. E. Boro Vučinić, rektorica Sveučilišta u Zadru prof. Dijana Vican, državni tajnik ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, državni tajnik pri ministarstvu znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičić, te ministrica nauke Crne Gore dr. sc. Sanja Damjanović.

Ravnatelj IRB-a dr. sc. David Matthew Smith zahvalio se organizatorima što su izabrali IRB za domaćina ove jedinstvene konferencije. Istaknuo je kako je komercijalizacija svemira na globalnoj razini u ranoj fazi razvoja, a Hrvatska ima priliku pridružiti se projektu i sudjelovati kao aktivni sudionik. Dodao je kako mnogi pri spomenu na svemirska istraživanja misle kako su ona rezervirana samo za velike zemlje ali, naglasio je, to nije tako. Zaključio je kako i u Hrvatskoj rade mnoge male tvrtke koje se bave nekom proizvodnjom važnom za svemirske tehnologije.

Pozdravljajući sudionike rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican također je istaknula važnost takvih istraživanja za budućnost svake zemlje, dodavši kako i na zadarskome području ima nekoliko tvrtki koje razvijaju nove tehnologije.

U pozdravnom govoru veleposlanik Mor zahvalio se organizatorima na pozivu i pozvao hrvatske stručnjake da posjete Izrael, ističući kako je Izrael svoje iskustvo i znanje u svemirskim znanostima i tehnologijama stjecao preko trideset godina.

''Netko je jednom priliko izjavio da se ona zemlja koja ima deset satelita u svemiru, može smatrati moćnom. Izrael je mala zemlja sa sofisticiranom svemirskom tehnologijom koja ima preko deset satelita.'' – istaknuo je veleposlanik i dodao kako mu je posebno zadovoljstvo vidjeti mlade među sudionicima konferencije te objasnio kako Izrael ima poseban program za mlade kako bi ih motivirao da se aktivnije uključe u svemirsku tehnologiju ''Svemir je dio naše budućnosti. Zajedno možemo biti uspješni.'' - zaključio je veleposlanik Mor.

U zahvali organizatorima pridružio se državnik tajnik za znanost dr. sc. Tome Antičić koji je spomenuo kako su svemirska istraživanja kompleksna te kako na globalnoj razini inicijative koje mijenjaju svemirsku tehnologiju dolaze od tvrtki. Hrvatska treba biti dio europskog svemirskog programa, ali ne smijemo zaboraviti da su tu kompanije oni dionici koji mogu po ovom pitanju značajno doprinijeti.

Državni tajnik ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić istaknuo je kako je riječ o prvoj svemirskoj konferenciji u Hrvatskoj te ocijenio kako ovakve inicijative doprinose adekvatnijem odgovoru Hrvatske na izazove u području inovacija i istraživanja. Istaknuo je kako Hrvatska želi ubrzati te procese kako bismo što prije 'uhvatili korak' s europskim i svjetskim kretanjima.

Nakon pozdravnih govora, ministrica znanosti Crne Gore Sanja Damjanović održala je prezentaciju na temu projekta Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST), gdje je posebno ukazala na zajedničke napore u procesu uspostavljanja ove krupne istraživačke infrastrukture bazirane na najsuvremenijim tehnologijama.

Povrh državnih predstavnika, konferencija je okupila ugledne direktore svemirskih agencija, udruženja aero-svemirskih tvrtki kao i znanstvenike razvojnih i istraživačkih institucija. Tijekom konferencije sudionici su imali priliku poslušati predavanja eminentnih stručnjaka poput dr. sc. Carstena Scharlemanna (Aerospace Engineering, University of Applied Sciences), dr. sc. Andreasa Geislera (The FFG Aeronautics and Space Agency).

Zanimljivo predavanje na temu 'Novi svemir – hype ili revolucija?' održao je prof. dr. sc. Heinz Stoewer, prvi programski direktor Europske svemirske agencije. Prof. Stoewer istaknuo je kako je svemirska industrija doživjela izuzetan rast posljednjih godina i to uz poticaj malih tvrtki i startupova. Ocijenio je kako broj tvrtki koje žele poslovati u svemirskoj industriji raste iz godine u godinu. Kao najpoznatije među njima spomenuo je tvrtke tri milijardera, SpaceX Elona Muska, Blue Origin Jeffa Bezosa i Virgin Galactic Richarda Bransona koji ulažu u velik broj svemirskih startupova jer razmišljaju dugoročno.

Osvrćući se na trenutno stanje u svemirskoj ekonomiji prof. Stoewer istaknuo je kako konstantno raste broj malih satelita koji su lansirani u Zemljinu orbitu te objasnio kako možemo očekivati da će se kroz sljedećih deset godina lansirati još preko osam tisuća novih satelita. Zaključio je kako se time otvaraju nove mogućnosti što znači i nova ulaganja u razvoj svemirske industrije, gdje Europa još uvijek ne drži korak s SAD-om, a mogla bi. 

Konferenciju je organizirala Jadranska aero-svemirska asocijacija (Adriatic Aerospace Association - A3) u suradnji s Institutom Ruđer Bošković (IRB) i Sveučilištem u Zadru, a pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta (MINGO).

''Cilj konferencije je bio potaknuti uspostavljanje kontakata za razvoj planova o suradnji na području satelitskih tehnologija, raketnog pogona i raketnog inženjeringa'' – zaključio je dr. sc. Slobodan Danko Bosanac, predsjednik Jadranske aero-svemirske asocijacije te dodao kako konferencija doprinosi u pozicioniranju u Hrvatske i regije u području svemirskih istraživanja i tehnologija. ''S obzirom na interes sudionika možemo očekivati da ćemo konferenciju organizirati na godišnjoj razini.'' – zaključio je dr. Bosanac.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.