Prijeđite na glavni sadržaj

Tana Tandarić dobitnica je Nagrade za mlade medicinske i farmaceutske kemičare

11.1.2023.
Tana Tandarić dobitnica je Nagrade za mlade medicinske i farmaceutske kemičare

Dr. sc. Tana Tandarić, poslijedoktorandica u Laboratoriju za računalni dizajn i sintezu funkcionalnih materijala Instituta Ruđer Bošković (IRB) dobitnica je Nagrade za mladog znanstvenika u području medicinske i farmaceutske kemije 2022. godine. Nagrada joj je dodijeljena za znanstveni rad koji je prezentirala na VI. Mini simpoziju Sekcije za medicinsku i farmaceutsku kemiju Hrvatskog kemijskog društva (HKD) održanom u prosincu prošle godine.

Cilj nagrade, čiju je dodjelu pokrenulo HKD-a, u suradnji s tvrtkom Fidelta d.o.o. današnja Selvita d.o.o., je poticanje mladih na kontinuirani razvoj znanstvenog i istraživačkog rada u području medicinske i farmaceutske kemije. Prema Pravilniku HKD-a, nagrada se dodjeljuje svake godine znanstvenicima mlađima od trideset i pet godina kao priznanje za izvrsne rezultate koji su proizašli iz istraživačkog rada u ranoj fazi njihove znanstvene karijere u području medicinske i farmaceutske kemije.

Nakon prezentacije znanstvenog rada, i nakon selekcije kandidata od strane komisije koju čine predstavnici HKD-a i Selvite d.o.o., odabrana je dr. sc. Tana Tandarić za rad koji daje značajan doprinos razumijevanju osnovnog biološkog procesa  translacije proteina.

''U predavanju sam predstavila rezultate istraživanja dinamike i alosteričkih interakcija unutar aminoaciliranih tRNA molekula koje sam provela tijekom svog boravka u grupi prof. Bojana Žagrovića u Max Perutz labs u Beču. Računalnim metodama utvrdila sam postojanje ortoesterskog intetmedijer tRNA koji je dugo vremena bio enigma u literaturi.

Velika je čast za mene primiti ovu nagradu, te ona predstavlja vjetar u leđa mojem daljnjem usavršavanju kao mlade medicinske kemičarke,'' rekla je dr. Tandarić.

Tana Tandarić rođena je 1992. u Zagrebu. Godine 2016. završila je studij Medicinske biokemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu, a već tijekom studija objavila je dva znanstvena rada te dobila dvije Dekanove nagrade za studentski znanstveni rad. Iste godine zapošljava se na Institutu Ruđer Bošković te upisuje Poslijediplomski doktorski studij Kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. U periodu od prosinca 2018. do veljače 2022. obnašala je dužnost predsjednice Vijeća asistenata IRB-a, a od ožujka 2021. do veljače 2022. bila je predstavnik asistenata u Znanstvenom vijeću IRB-a.

Područje njenog istraživačkog interesa je računalni dizajn i istraživanje mehanizma djelovanja bioaktivnih molekula, računalno istraživanje mehanizama (enzimskih) reakcija te istraživanje temeljnih biofizičkih svojstava bioloških molekula.

Tijekom svog doktorata provela je 2018. mjesec dana na Kemijskom Institutu (Ljubljana, Slovenija) gdje joj je domaćin bio prof. dr. sc. Janez Mavri, a 2019. kroz stipendiju Francuske Vlade boravila mjesec dana na Sveučilište Sorbonne (Pariz, Francuska) gdje ju je ugostio prof. dr. sc. Etienne Derat.

Pod vodstvom dr. sc. Roberta Vianella u veljači 2021. uspješno je obranila doktorsku disertaciju. U izradi doktorske disertacije koristila je različite metode računalne kemije i biofizike za proučavanje proteinskih sustava, što uključuje metode kvantne mehanike, molekulske dinamike te metode empirijske valentne veze (EVB). Ostvarila je brojne suradnje ponajprije unutar Instituta Ruđer Bošković te s Farmaceutsko-Biokemijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a dio disertacije izradila je u suradnji s grupom prof. dr. sc. Janeza Mavrija na Kemijskom Institutu (Ljubljana, Slovenija).

Dobitnica je Stipendije Austrijske akademije znanosti i umjetnosti (JESH) te je u sklopu iste šest mjeseci boravila u Max Perutz labs (Beč, Austrija) kao gostujući znanstvenik u grupi prof. dr. sc. Bojana Žagrovića. Tijekom svog boravka istraživala je dinamiku te alosteričku povezanost unutar aminoaciliranih tRNA molekula metodama molekulske dinamike.

Trenutno je zaposlena kao poslijedoktorand u Åqvist grupi na Sveučilištu u Uppsali (Uppsala, Švedska) gdje pod vodstvom prof. dr. sc. Huga Gutiérrez de Terána istražuje potencijalne ligande i aloteričke regulatore G-protein spregnutih receptora (GPCR), poglavito adenozinskih A2A i A2B receptora te njihovu ulogu u imunomodulaciji malignih oboljenja.

Do sada je objavila 17 znanstvenih radova koji su citirani WoS (Web of Science) bazi, koji su do sad prikupili 156 neovisnih citata. Sudjelovala je na više kongresa s posterskim i usmenim priopćenjima, a 2019. godine na 16th European Symposium of Organic Reactivity nagrađena je nagradom za najbolje postersko priopćenje. Osim toga, od strane Instituta Ruđer Bošković u dva je navrata (2020. i 2019.) nagrađena godišnjom nagradom Instituta Ruđer Bošković za znanstveni rad.

Aktivni je speleolog u Speleološkom odsjeku HPD Željezničar gdje je sudjelovala te vodila nekoliko projekata vezanih za zaštitu krškog podzemlja te istraživala podzemlje Nacionalnog Parka Plitvička jezera te Crnopca (Velebit). Članica je uredništva stručnog časopisa Speleolog.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.