Prijeđite na glavni sadržaj

Terry Fox Run donirao 500.000 kuna IRB-u

11.2.2010.
Terry Fox Run donirao 500.000 kuna IRB-u

Organizatori humanitarne akcije Terry Fox Run – MPG agencija, Veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv rakaZagrebački holding i hotel The Regent Esplanade – na današnjoj su konferenciji za novinare, održanoj u prostorijama Instituta Ruđer Bošković, uručili donaciju u iznosu od 500.000 kuna dr. sc. Sonji Levanat iz Zavoda za molekularnu medicinu IRB-a za potrebe unaprjeđenja liječenja raka dojke i jajnika u žena kod kojih postoji nasljedna sklonost.

Dr. sc. Sonja Levanat je izjavila kako će ova vrijedna donacija omogućiti ženama testiranje koje osigurava informacije ključne za njihovo zdravlje, a zbog visoke cijene inače nije dostupno. Rezultati testiranja će liječnicima omogućiti pojačani režim praćenja žena iz rizične skupine, pravovremeno uklanjanje tumora te učinkovitije protokole kemoterapije.

Donacija će se koristiti za nabavu kemikalija i opreme za određivanje mutacija gena koji su pokazatelji predispozicije za nastanak raka u osoba kod kojih u obitelji postoji više slučajeva oboljelih od tumora. Testiranje se rutinski izvodi u Laboratoriju za nasljedni rak na IRB-u.

Ovom utrkom do sada je prikupljeno više od 3,5 milijuna kuna čime je omogućen napredak u istraživanju i liječenju zloćudnih bolesti u Hrvatskoj. Organizatori su iskazali svoje zadovoljstvo činjenicom da Terry Fox Run uspijeva upozoriti javnost na sve veću nužnost prevencije zloćudnih bolesti u Hrvatskoj te su se zahvalili svima koji su svojom plemenitošću i donacijama pridonijeli uspjehu ove humanitarne akcije.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.