Prijeđite na glavni sadržaj

Tribina – Mistični GMO

7.2.2012.
Tribina – Mistični GMO

Institut Ruđer Bošković (IRB) u suradnji s udrugom CFI Croatia - Centar za promociju znanosti, humanizma i kritičkog razmišljanja, organizira tribinu “Mistični GMO”, koju će voditi dr. sc. Hrvoje Fulgosi, u petak 10. veljače 2012. g. u dvorani III krila IRB-a, s početkom u 18 sati.

U Hrvatskoj vjerojatno niti jedna primijenjena znanstvena disciplina nije bila toliko okružena kontroverzama i zastrašujućim pričama kao tehnologija genetičkog inženjeringa. Nastajući u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća genetički se inženjering razvijao velikom brzinom, pa je već krajem 20. stoljeća zasađeno stotine tisuća hektara zemlje genetički preinačenim (GM) kukuruzom i sojom. Danas su genetički preinačeni organizmi (GMO) i proizvodi dobiveni od njih gotovo svuda oko nas, a istraživanja novih GMO-a su se proširila iz razvijenih zemalja u gotovo svaki kutak Zemlje. Ipak javnost s nepovjerenjem pristupa svemu što nosi oznaku „GMO“, pripisujući mu zloćudna svojstva, a teorije zavjere periodično intrigiraju javnost, potičući maštu pojedinaca i udruga.

U Europi su gotovo sve zemlje uvele zabranu uzgajanja GM usjeva, dok s druge strane Atlantika, Brazil, Argentina i SAD ne mogu zadovoljiti svjetsku potražnju za sojom i kukuruzom, sijući milijune hektara zemlje ovim GM biljkama. Gotovo sva stočna hrana u Europi sadrži sastojke dobivene od GMO-a, pa se tako godišnje na stari kontinent uveze 35 milijuna tona GM soje i kukuruza. Kina i Indija istražuju i komercijaliziraju brojne nove GM organizme.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.