Prijeđite na glavni sadržaj

Uručen orden prof. Josephu Schlessingeru

22.9.2009.

Jučer je na svečanosti održanoj u prostorijama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti profesoru Josephu Schlessingeru s američkog sveučilišta Yale i članu Međunarodnog znanstvenog savjeta IRB-a uručen orden Reda Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića. U ime predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, za osobite zasluge u promicanju Republike Hrvatske u međunarodnoj znanstvenoj zajednici i doprinosu hrvatskoj biomedicinskoj znanosti, odlikovao ga je državni tajnik za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. sc. Dražen Vikić Topić.

Prof. Schlessinger, pročelnik Odsjeka za farmakologiju Sveučilišta Yale, spada među 15 najcitiranijih znanstvenika u svijetu, te je jedan od najcitiraniji znanstvenika hrvatskih korijena. Autor je 468 znanstvenih radova u vrhunskim znanstvenim časopisima s impresivnih 72469 citata i s h-indeksom 142, što ga svrstava u sam vrh svjetske znanosti.

Član je Nacionalne akademije znanosti SAD-a, Instituta za medicinu Nacionalne akademije znanosti SAD-a, Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO), Europske akademije znanosti, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te niza drugih akademija i institucija u svijetu. Dobitnik je devet prestižnih nagrada te počasnog doktorata Sveučilišta u Haifi.

Profesor Schlessinger jučer je održao predavanje o svojem najvećem otkriću, prijenosu informacije odnosno električnih signala u čovjekovim stanicama, te otkriću koda za aktivaciju membrane receptora i tijek informacije od površine stanice u njezinu unutrašnjost. U istraživanjima se služio biokemijskim, biofizičkim i genetičkim metodama, a na osnovi tog otkrića razvio je zajedno sa suradnicima novu skupinu učinkovitih lijekova protiv tumora, posebice Sutent, te je time otvorio mogućnosti stvaranja nove generacije moćnih antitumorskih lijekova.

Uručen orden prof. Josephu Schlessingeru

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.