Prijeđite na glavni sadržaj

Uspjeh hrvatsko-mađarske bilateralne suradnje IRB-MFA (KFKI)

23.12.2009.
Uspjeh hrvatsko-mađarske bilateralne suradnje IRB-MFA (KFKI)

Znanstvenici IRB-a dr. sc. Stjepan Lugomer i dr. sc. Aleksandar Maksimović iz Laboratorija za molekulsku fiziku, Zavoda za fiziku materijala u suradnji s mađarskim kolegama iz Istraživačkog Instituta za tehničku fiziku i znanost materijala (MFA) objavili su vrijedan znanstveni rad u uglednom časopisu Journal of Applied Physics u kojem su eksperimentalno i teorijski objasnili postupak formiranja silicijevih nanočestica IC laserom metodom redepozicije Si-pare.

Tijekom eksperimenta korištena je 'polu-ograničena' (semiconfined) eksperimentalna konfiguracija u kojoj se Si para može širiti samo određenim mikronskim kanalom iznad substrata. Suprotno ostalim eksperimentima ove vrste u svijetu, prednost je dana IC laseru, a ne UV laseru budući da IC radijacija ne izaziva ionizaciju silicija i efekte uzrokovane nabojem.

Kao rezultat eksperimenta dobiveni su uzorci Si nanočestica jednake veličine i male gustoće (velikog međusobnog razmaka). Takvo silicijevo nanostruktuiranje može se koristiti za razvoj struktura u kojima su filamenti različitih materijala, uključujući polimerne, biopolimerne ili čak DNA molekule usidrene (vezane) za nanočesticu silicija. Također, dobiveni su i uzorci silicijevog nanostruktuiranja veoma velike gustoće koji mogu imati potencijalnu aplikaciju za razvoj senzora.

Znanstveni rad je izazvao veliki interes u Japanu, Njemačkoj (Lazer Zentrum Hanover) i SAD-u. Posebno je zainteresiran direktor International Union for Vacuum Science, Technique and Applications (IUVSTA) prof. David Ruzic koji vidi mogućnost primjene u eksperimentima IUVSTA-e.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.