Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za molekulsku fiziku i sinteze novih materijala

Laboratorij za molekulsku fiziku je tradicionalno usmjeren na proučavanja svojstava tvari metodama vibracijske spektroskopije (Ramanove i infracrvene).

Voditelj

Laboratorij za molekulsku fiziku i sinteze novih materijala

Lasersko svjetlo se raspršuje na vrlo maloj količini uzorka, te analizira uz pomoć spektrometra (na slici je T64000 Horiba JobinYvon Ramanov spektrometar). Na temelju opaženih energijskih prijelaza zaključuje se o stanjima sistema i interakcijama čestica u kristalu, staklu, tekućini itd.. U novije vrijeme fokus istraživanja pomaknut je na nanostrukture (projekt dr. sc. M. Ivanda).

Istraživanja i razvoj novih funkcionalnih materijali i nanostrukture u LMF-u se odvija u okviru nekoliko istraživačkih tema:

  1. Silicijske nanostrukture za napredne primjene,
  2. Nove keramike i multiferoici,
  3. Molekulski sistemi i vibracijska analiza,
  4. Laserske interakcije i samoorganizirajući procesi
  5. Nove metode Ramanove spektroskopije

Istraživačke teme:

Istraživanje je fokusirano na razvoj nanostrukturnog Si tankog filma za napredne aplikacije.

Niskotlačna kemijska depozicija para (engl. low pressure chemical vapor deposition ili LPCVD) i fizikalna depozicija para (eng. physical vapor deposition – PVD) razvijeni u grupi dr. Ivande bit će korišteni za depoziciju silicijskih tankih filmova i žica, oksida bogatih silicijem, nitrida bogatih silicijem, amorfnog silicija, polikristaliničnog silicija, za dopiranje borom, fosforom, erbijem i europijem pločica silicija, kvarcnog stakla, supstrata od Al2O3 te mikrosfera silicija. Porozni silicij bit će pripremljen procesom anodizacije. Ispitat će se strukturna, optička, električka i transportna svojstva ovih materijala

Koriste se i unaprijeđuju različite tehnike i aspekti Ramanskog raspršenja: koriste se nove tehnike za SERS, nisko frekventno Ramansko raspršenje za određivanje veličina nanočestica i razvoj portabilnog Ramanskog spektrometra.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.