Prijeđite na glavni sadržaj

Uspješna prilagodba fitoplanktonskih vrsta na klimatske promjene u Sjevernom Jadranu

Sjeverni Jadran se mijenja i postaje sve topliji. Znanstvenice IRB-a su istraživale kako se jedna od zastupljenijih vrsta fitoplanktona prilagođava ovoj promjeni i otkrile da se dobro snalazi pri višim temperaturama.
6.2.2023.
Uspješna prilagodba fitoplanktonskih vrsta na klimatske promjene u Sjevernom Jadranu

Istražujući uvjete prilagodbe mikroalgi kremenjašica Chaetoceros curvisetus i Chaetoceros pseudocurvisetus znanstvenice iz Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković (IRB), u suradnji sa znanstvenicama iz Centra za istraživanje mora u Rovinju IRB-a, došle su do novih spoznaja važnih za razumijevanje mehanizama prilagodbe i preživljavanja ovih mikroalgi u uvjetima rasta pri višim temperaturama. Rezultati su objavljeni u uglednom časopisu 'Limnology and Oceanography' u otvorenom pristupu.

''Globalno zagrijavanje značajno mijenja mora i život u moru kroz brojne neizravne promjene koje uključuju smanjenu topljivost ugljik-dioksida (koji je potreban fitoplanktonu za fotosintezu), zakiseljavanje, deoksigenaciju, povećanu stratifikaciju koja smanjuje miješanje vodenog stupca te doprinosi oligotrofikaciji odnosno smanjenju hranjivih soli gornjeg vodenog stupca i smanjenju termohalinske cirkulacije'', objašnjava dr.sc. Blaženka Gašparović, voditeljica Laboratorij za biogeokemiju mora i atmosfere IRB-a.

Razumijevanje učinaka klimatskih promjena na morski fitoplankton od neosporne je važnosti. Budući da je fitoplankton osnova hranidbenog lanca, više trofičke razine u oceanima i morima u budućnosti će ovisit o vrstama fitoplanktona koji će se uspješno aklimatizirati i prilagoditi globalnoj promjeni.

Utjecaj globalne promjene vidljiv je i u sjevernom Jadranu. Ljetne temperature se približavaju 30 °C, a povremeno je i prelaze, a oligotrofikacija je napredovala.

Globalne promjene uzrokuju promjene u sastavu fitoplanktona koje mogu imati značajan utjecaj na funkcioniranje cijelog ekosustava. Različite vrste fitoplanktona različito reagiraju na klimatske promjene, a neke će se vrste bolje prilagoditi promjenama.

U ovom istraživanju znanstvenice su obuhvatile analizu okolišnih uzoraka koji su prikupljeni u sjevernom Jadranu od 1986. do 2017. godine, te laboratorijske eksperimente rasta dijatomeje C. pseudocurvisetus na različitim temperaturama.

Dugogodišnje terensko istraživanje je pokazalo kako se C. curvisetus i C. pseudocurvisetus uspješnije prilagođavaju klimatskim promjenama u odnosu na druge vrste.

Ukupna brojnost fitoplanktona je značajno smanjena nakon 2003. godine kada je zabilježen značajan porast temperature u sjevernom Jadranu, dok je brojnost C. curvisetus i C. pseudocurvisetus ostala nepromijenjena, te je njihov doprinos u ukupnoj zajednici značajno porastao.

Terenska istraživanja su otkrila kako ove dijatomeje imaju dvije strategije prilagodbe rasta na višim temperaturama - promjenu u vremenu velike brojnosti i cvjetanja u površinskom sloju i uspješno cvjetanje u dubljim slojevima tijekom toplih mjeseci.

 ''S druge strane, laboratorijska istraživanja rasta C. pseudocurvisetus na različitim temperaturama od 10 do 30 °C, otkrile su jadan od biokemijskih mehanizama kako se ova dijatomeja prilagođava rastu na višim temperaturama, a to su promjene u sastavu masnih kiselina fosfolipida, koji su glavne molekule koje služe za izgradnju staničnih membrana'', navodi posljedoktorandica dr. sc. Ivna Vrana Špoljarić, poslijedoktorandica u Laboratoriju za biogeokemiju mora i atmosfere IRB-a.

Ovo zanimljivo dugoročno terensko istraživanje i kratkoročni laboratorijski eksperimenti pokazuju kako su morske dijatomeje C. curvisetus i C. pseudocurvisetus potencijalni globalni pobjednici koji imaju sposobnost prilagodbe klimatskim promjenama.

Istraživanje je financirala Hrvatska zaklada za znanost (IP-11-2013-8607, UIP 2020-2102-7868 i UIP-2014-2109-6563).

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.