Prijeđite na glavni sadržaj

Veleposlanik Japana posjetio IRB

31.10.2012.
Veleposlanik Japana posjetio IRB

Nj. E. Masaru Tsuji

Institut Ruđer Bošković danas su posjetili veleposlanik Japana Nj. E. Masaru Tsuji i prvi tajnik g. Atsushi Saito.

Tijekom posjeta sastali su se s ravnateljem IRB-a dr. Tomom Antičićem, pomoćnikom ravnatelja za međunarodnu suradnju i projekte dr. Davidom Smithom, pomoćnikom ravnatelja za financije i suradnju s gospodarstvom dr. Marinom Rojem, dr. Tončijem Tadićem, dr. Marinom Mlakar, dr. Dušicom Vujaklijom i dr. Marikom Ranogajec.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima financiranja programa razmjene studenata te o nastavku uspješne suradnje između Hrvatske i Japana. Naime, Hrvatska je članica uskog kruga od svega 21 zemlje koje s Japanom imaju potpisan Sporazum o strateškoj znanstvenoj suradnji.

Sporazum je potpisan 2008. godine između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) i japanskog Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i tehnologije. Iduće godine potpisan je i Memorandum o razumijevanju između MZOS-a i Japanske agencije za znanost i tehnologiju koji je Sporazum fokusirao na znanost naprednih materijala, s posebnim naglaskom na nove materijale, napredne poluvodiče, fiziku površina, supervodiče i kvantne snopove.

Na sastanku je zaključeno da postoji veliki obostrani interes za pokretanje novih projekata, ali da je nužno raspisati nove natječaje. Veleposlanik Japana istaknuo je kako se veseli skorom ulasku Hrvatske u Europsku uniju jer se time otvara mogućnost još bolje suradnje.

U sklopu Sporazuma do sada su potpisana tri projekta, od čega dva vode „Ruđerovci“. Dr. Milko Jakšić vodi projekt „Development of High-energy ion microbeam Technology for Novel Applications of Diamond“, a dr. Tonči Tadić projekt „Enhanced Molecular Imaging by Focused Swift Heavy Ions“.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.