Prijeđite na glavni sadržaj

Zajednička radionica IRB-a i IBM-a pod nazivom High Performance Computing

26.11.2010.
Zajednička radionica IRB-a i IBM-a pod nazivom High Performance Computing

Danas je na Institutu Ruđer Bošković (IRB) održana zajednička radionica IRB-a i IBM-a pod nazivom High Performance Computing. Cilj radionice je bio pregled trenutnih i budućih potreba IRB-a za centraliziranim računalnim resursima, te moguća nadogradnja tih resursa u suradnji s IBM-om. Radionici je nazočila ravnateljica IRB-a dr. sc. Danica Ramljak, pomoćnik ravnateljice za međunarodnu suradnju i projekte dr. sc. David Matthew Smith, dr. sc. Vuko Brigljević te niz znanstvenika IRB-a koji u svojem istraživačkom radu koriste superkompjutere i kompjuterske klastere, kao i predstavnici IBM-a dr. sc. Paul Seidler, voditelj Odjela znanosti i tehnologije u IBM istraživačkom laboratoriju u Zürichu, g. Alessandro Curioni i g. Maciej Remiszewski.

Uspješna suradnja IRB-a i IBM-a započela je u travnju 2010. godine radnim sastankom između ravnateljice dr. sc. Danice Ramljak i predstavnika tvrtke IBM Hrvatska g. Damira Zeca i g. Daniela Šimića. Na radnom sastanku razmatrane su mogućnosti međusobne suradnje u području znanosti, obrazovanja i tehnologije, s posebnim naglaskom na mogući partnerski odnos IRB-a i IBM-a u osnivanju regionalnog istraživačkog centra za biotehnologiju i nanotehnologiju, po uzoru na IBM-ove centre u Zürichu (Švicarska) i Sofiji (Bugarska).

Suradnja je nastavljena u srpnju 2010. godine kada je, u organizaciji glavnog direktora tvrtke IBM Hrvatska g. Kreše Perice i voditelja prodaje usluga g. Damira Zeca, delegacija Instituta Ruđer Bošković, predvođena ravnateljicom dr. sc. Danicom Ramljak i dr. sc. Marinom Rojem, pomoćnikom za financije i gospodarstvo, posjetila IBM-ov istraživački laboratoriju u Zürichu.

IBM je jedna od vodećih svjetskih tvrtki u području istraživanja i razvoja, poslovnog savjetovanja te implementacije informatičkih tehnologija. IBM u cijelom svijetu zapošljava gotovo 400.000 ljudi, a ostvaruje godišnji prihod od 95,8 milijardi američkih dolara.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.