Prijeđite na glavni sadržaj

Započeo radni skup o fitoplanktonu

21.9.2012.
Započeo radni skup o fitoplanktonu

W.-H. Kusber, CC-BY 3.0

Jučer je u Centru za istraživanje mora u Rovinju započeo međunarodni radni skup „Biodiversity“ koji će trajati do 6. listopada. Skup je okupio njemačke i hrvatske znanstvenike s ciljem identifikacije vrsta fitoplanktona koje žive u sjevernom Jadranu.

U suradnji s njemačkim znanstvenicima iz Botaničkog vrta i botaničkog muzeja u Berlin-Dahlemu Reginom Jahn i Jonasom Zimmermannom, ujedno članovima organizacije Consortium for the Barcode of Life (CBOL), znanstvenici IRB-a razvijaju metode s kojima je moguće točno klasificirati i imenovati vrste fitoplanktona u sjevernom Jadranu i te podatke uključiti u globalne baze podataka o bioraznolikosti.

Morski fitoplankton je vrlo raznolika grupa organizama sposobnih vršiti fotosintezu i nastanjivati vodenu masu svjetskih mora. Fitoplankton asimilira CO2 i čini biomasu mora, a kao takav on je osnovna karika hranidbenog lanca i centralni motor za gotovo sve procese u moru. Gotovo svi aspekti morskih sustava, od ekosistema do proizvodnje morske hrane, su direktno ili indirektno vezani na funkcije koje pruža fitoplankton.

S druge strane neke vrste fitoplanktona mogu biti štetne, kao na primjer masovna pojava toksičnih algi. Kako bi bolje razumjeli fitoplankton u sjevernom Jadranu i u drugim morima moramo točno znati „tko, što i kada radi“ u mikroskopskom svijetu fitoplanktona.

Skup se odvija u okviru bilateralnog projekta „Providing Access to the Phytoplankton Biodiversity of the Northern Adriatic Sea: Taxonomy, Systematics, Genetics, Ecology and Open Access Data Management“ koji je financiran od strane Njemačke službe za akademsku razmjenu (DAAD) i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Consortium for the Barcode of Life je međunarodna organizacija, sa sjedištem u Smithsonian Institution's National Museum of Natural History u Washingtonu, koja povezuje preko 200 organizacija iz 60 zemalja uključenih u prikupljanje sekvenci za bazu barkodova s ciljem razvoja globalnog standarda za identifikaciju vrsta.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.