Prijeđite na glavni sadržaj

Zaslužni znanstvenik IRB-a Ivo Šlaus izabran za predsjednika Svjetske akademije znanosti i umjetnosti

6.2.2012.
Zaslužni znanstvenik IRB-a Ivo Šlaus izabran za predsjednika Svjetske akademije znanosti i umjetnosti

Akademik Ivo Šlaus

Zaslužni znanstvenik Instituta Ruđer Bošković Ivo Šlaus nedavno je izabran za predsjednika Svjetske akademije znanosti i umjetnosti. Po prvi put u povijesti sjedište Svjetske akademije bit će u Republici Hrvatskoj na Institutu Ruđer Bošković.

Uz akademika Šlausa u Predsjedništvo Svjetske akademije izabrani su Maria Graca de Carvalho (članica Europskog Parlamenta, bivša ministrica u Vladi J. M. Barrosoa), Emil Constainescu (bivši predsjednik Rumunjske i rektor Sveučilišta u Bukureštu), Herwig Schopper (bivši generalni direktor CERN-a) i Roberto Peccei (član Izvršnog odbora Rimskog kluba). Za savjetnike predsjednika imenovani su Muhamed Hassan (su-predsjednik Međunarodne udruge akademija znanosti) i Heitor Gurgulino de Souza (bivši rektor Sveučilišta Ujedinjenih naroda i predstavnik Međunarodne unije rektora u UNESCO-u).

Djelujući pod motom: „Leadership in thoughts that leads to action“, Svjetska akademija omogućuje eminentnim intelektualcima politički neovisan forum za rasprave o vitalnim problemima čovječanstva i promicanje znanosti za opće društvenudobrobit. Glavno usmjerenje rada Akademije je unaprjeđenje ljudskog kapitala pri čemu surađuje s nizom međunarodnih organizacija poput Rimskog kluba, Pugwash pokreta i Europske mreža lidera, te s nizom akademija znanosti i njihovih udruga kao sto je Udruga svih europskih akademija (ALLEA).

Svjetska akademija je osnovana na inicijativu Alberta Einsteina, Bertranda Russella, Roberta Oppenheimera, Harolda Ureya, Pierre-a Augera, Harolda Lasswella, Francisa Perrina, Josepha Rotblata i John Boyd Orr-a, dobitnika Nobelove nagrade, koji je postao njen prvi predsjednik 1960. g.

Danas Akademija ima preko 600 članova iz 86 zemalja svijeta i svih kontinenata, a među njenim članovima iz Hrvatske su: predsjednik RH Ivo Josipović (izabran u Akademiju 1995. g. kao mladi član i 1998. g. kao redoviti član), bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, akademik Boris Kamenar, g. Matko Bolanča, g. Nadan Vidošević, dr. Asim Kurjak, prof. dr. Ana Stavljenić-Rukavina, dr. sc. Mladen Staničić, prof. dr. Radovan Vukadinović i prof. dr. Kruno Pisk. Među mladim članovima je g. Marko Krištof koji je izabran prije tri godine i sada je pomoćnik ministra rada i mirovinskog sustava RH.

Ivo Šlaus rođen je 1931. godine u Splitu. Diplomirao je i doktorirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Bavi se istraživanjima u nuklearnoj i medicinskoj fizici, fizici čestica i znanosti o znanosti. Član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Rimskog kluba, Academia Europaea, Academia Scientiarum et Artium Europaea - Salzburg, Međunarodnog Vijeća Pugwash conferences on Science and World Affairs i European Leadership Network, dekan je Dag Hammarskjold Visoke škole za međunarodne odnose i diplomaciju u Zagrebu. Dobitnik je nagrade „Ruđer Bošković“ 1962. i 1969. g., te Državne nagrade za životno djelo 2008. g. Autor je 369 publikacija.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.