Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstveni novak ZEF-a osvojio nagradu za mlade znanstvenike

18.5.2011.
Znanstveni novak ZEF-a osvojio nagradu za mlade znanstvenike

Na znanstvenoj konferenciji EMRS Spring Meeting održanoj u Nici od 9. do 13. svibnja u organizaciji European Materials Research Society, Marko Karlušić znanstveni novak Zavoda za eksperimentalnu fiziku osvojio je nagradu za mlade znanstvenike za svoj rad Angle dependent threshold for swift heavy ion track formation in SrTiO3.

Prikazani rezultati dio su doktorskog rada Marka Karlušića, a opisuju mjerenja praga formiranja latentnih ionskih tragova u materijalima u ovisnosti o energiji ozračivanja teškim ionima. Koristeći "RBS channeling" metodu, istraživanje je pokazalo da se za SrTiO3 prag za formiranje traga bitno umanjuje za male kutove (1-2 stupnja) ozračivanja u odnosu na kristalografske osi. Uz akcelerator na IRB-u, koji se sve češće koristi i kao oruđe za nanostrukturiranje, dio eksperimenta je izveden na akceleratoru u Rossendorfu, Njemačka, a uz financijsku potporu EU FP7 projekta SPIRIT.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.