Znanstvenici IRB-a koriste "dobre" bakterije za proizvodnju zdrave ribe

Autor: Louis Hall
Znanstvenicima Laboratorija za ihtiopatologiju-biološke materijale IRB-a odobren je VIP projekt Ministarstva poljoprivrede pod naslovom "Unapređenje proizvodnje ribe primjenom probiotika u funkciji povećanja konkurentnosti".
Istraživanja u sklopu ovog projekta doprinijet će većoj kvaliteti i sigurnosti proizvoda, smanjenju štetnog učinka akvakulture na okoliš, te smanjenju troškova za nabavu skupih veterinarskih pripravaka, a posebice Strategiji Republike Hrvatske u proizvodnji zdrave hrane. Pristup koji razvijaju naši znanstvenici predstavlja novu strategiju integrativnog i održivog upravljanja u akvakulturnoj proizvodnji kroz program Zdrava riba, zdrav okoliš, zdrav čovjek.
Naime, akvakulturna proizvodnja ima sve veću važnost u mnogim državama svijeta i predstavlja najbrže rastući sektor proizvodnje životinjske hrane vrijedan 86 milijardi američkih dolara. Međutim, masovna industrijska proizvodnja sa sobom donosi i negativne posljedice. Vodeni organizmi izloženi su stresnom i narušenom okolišu te bolestima. Kako bi se povećala proizvodnja često se nesmotreno koristi hrana obogaćena dodacima poput promotora rasta i antibioticima što u konačnici dovodi do pojave raznih vrsta patogena i bakterijskih otpornosti čime se narušava kvaliteta proizvoda i indirektno, ljudsko zdravlje.
Sigurnost hrane
Sigurnost hrane je sve važniji javno zdravstveni problem. Vlade diljem svijeta rade na strategijama i mjerama za poboljšanjem sigurnosti hrane jer ozbiljne bolesti koje se prenose hranom ne samo da značajno utječu na zdravlje i dobrobit ljudi, životinja i bilja, već i ekonomsku sigurnost zemlje, budući da predstavljaju opterećenje za zdravstveni sustav i značajno smanjuju ekonomsku produktivnost. Ti napori odgovor su na sve veći broj prehrambenih sigurnosnih problema i rasta zabrinutosti potrošača. Odgovor na pitanja kako zdravlje ribe može pozitivno utjecati na zdravlje čovjeka, te kako zaštiti i unaprediti uzgoj i proizvodnju riba uz pomoć probiotika znaju "Ruđerovi" znanstvenici iz Laboratorija za ihtiopatologiju-biološke materijale.
Kako bi se izbjegli negativni učinci takvog načina proizvodnje, sukladno smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, projekt "Ruđerovih" znanstvenika stavlja naglasak na korištenje probiotika - živih mikroorganizama koji se često zovu "dobrim" bakterijama. Probiotici izuzetno povoljno djeluju na uspostavljanje ravnoteže crijevne bakterioflore povećavajući otpornost i rast organizma što u konačnici smanjuje uporabu štetnih sredstava i doprinosi proizvodnji zdrave i kvalitetne hrane.
Također, ishrana riba u uzgoju hranom obogaćenom antioksidansima iz probiotika mogla bi posredno pridonijeti rješavanju problema nedostatka prirodnih antioksidansa u ljudi te tako govorimo o razvoju tzv. funkcionalne hrane.
„Očekujemo da će rezultati istraživanja doprinijeti otvaranju novih mogućnosti u proizvodnji zdrave hrane, odnosno formiranju malih obiteljskih gospodarstava u proizvodnji hrane s dodanom vrijednošću, te povećanju konkurentnosti na domaćem i europskom tržištu.“ - izjavila je voditeljica projekta dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac.
Projekt će se, pod vodstvom dr. Čož-Rakovac, provoditi u suradnji s tvrtkom Gacka d.o.o. u Hrvatskom centru za autohtone vrste riba i rakova krških voda - Otočac na, najčešće uzgajanoj slatkovodnoj ribi, kalifornijskoj pastrvi.
Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda – Otočac osnovan je 2006. godine. Osnivači Centra su Grad Otočac, Hrvatska gospodarska komora, Institut Ruđer Bošković i Gacka d.o.o.