Prijeđite na glavni sadržaj
Kako zdravom ribom do zdravijeg okoliša i zdravog čovjeka?

Znanstvenici IRB-a koriste "dobre" bakterije za proizvodnju zdrave ribe

6.12.2012.
Znanstvenici IRB-a koriste "dobre" bakterije za proizvodnju zdrave ribe

Autor: Louis Hall

Znanstvenicima Laboratorija za ihtiopatologiju-biološke materijale IRB-a odobren je VIP projekt Ministarstva poljoprivrede pod naslovom "Unapređenje proizvodnje ribe primjenom probiotika u funkciji povećanja konkurentnosti".

Istraživanja u sklopu ovog projekta doprinijet će većoj kvaliteti i sigurnosti proizvoda, smanjenju štetnog učinka akvakulture na okoliš, te smanjenju troškova za nabavu skupih veterinarskih pripravaka, a posebice Strategiji Republike Hrvatske u proizvodnji zdrave hrane. Pristup koji razvijaju naši znanstvenici predstavlja novu strategiju integrativnog i održivog upravljanja u akvakulturnoj proizvodnji kroz program Zdrava riba, zdrav okoliš, zdrav čovjek.

Naime, akvakulturna proizvodnja ima sve veću važnost u mnogim državama svijeta i predstavlja najbrže rastući sektor proizvodnje životinjske hrane vrijedan 86 milijardi američkih dolara. Međutim, masovna industrijska proizvodnja sa sobom donosi i negativne posljedice. Vodeni organizmi izloženi su stresnom i narušenom okolišu te bolestima. Kako bi se povećala proizvodnja često se nesmotreno koristi hrana obogaćena dodacima poput promotora rasta i antibioticima što u konačnici dovodi do pojave raznih vrsta patogena i bakterijskih otpornosti čime se narušava kvaliteta proizvoda i indirektno, ljudsko zdravlje.

Sigurnost hrane

Sigurnost hrane je sve važniji javno zdravstveni problem. Vlade diljem svijeta rade na strategijama i mjerama za poboljšanjem sigurnosti hrane jer ozbiljne bolesti koje se prenose hranom ne samo da značajno utječu na zdravlje i dobrobit ljudi, životinja i bilja, već i ekonomsku sigurnost zemlje, budući da predstavljaju opterećenje za zdravstveni sustav i značajno smanjuju ekonomsku produktivnost. Ti napori odgovor su na sve veći broj prehrambenih sigurnosnih problema i rasta zabrinutosti potrošača. Odgovor na pitanja kako zdravlje ribe može pozitivno utjecati na zdravlje čovjeka, te kako zaštiti i unaprediti uzgoj i proizvodnju riba uz pomoć probiotika znaju "Ruđerovi" znanstvenici iz Laboratorija za ihtiopatologiju-biološke materijale.

Kako bi se izbjegli negativni učinci takvog načina proizvodnje, sukladno smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, projekt "Ruđerovih" znanstvenika stavlja naglasak na korištenje probiotika - živih mikroorganizama koji se često zovu "dobrim" bakterijama. Probiotici izuzetno povoljno djeluju na uspostavljanje ravnoteže crijevne bakterioflore povećavajući otpornost i rast organizma što u konačnici smanjuje uporabu štetnih sredstava i doprinosi proizvodnji zdrave i kvalitetne hrane.

Također, ishrana riba u uzgoju hranom obogaćenom antioksidansima iz probiotika mogla bi posredno pridonijeti rješavanju problema nedostatka prirodnih antioksidansa u ljudi te tako govorimo o razvoju tzv. funkcionalne hrane.

„Očekujemo da će rezultati istraživanja doprinijeti otvaranju novih mogućnosti u proizvodnji zdrave hrane, odnosno formiranju malih obiteljskih gospodarstava u proizvodnji hrane s dodanom vrijednošću, te povećanju konkurentnosti na domaćem i europskom tržištu.“ - izjavila je voditeljica projekta dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac.

Projekt će se, pod vodstvom dr. Čož-Rakovac, provoditi u suradnji s tvrtkom Gacka d.o.o. u Hrvatskom centru za autohtone vrste riba i rakova krških voda - Otočac na, najčešće uzgajanoj slatkovodnoj ribi, kalifornijskoj pastrvi.

Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda – Otočac osnovan je 2006. godine. Osnivači Centra su Grad Otočac, Hrvatska gospodarska komora, Institut Ruđer Bošković i Gacka d.o.o.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.