Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstvenici IRB-a objavili rad u Chemistry-A European Journal

29.9.2010.

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković Irena Dokli i dr. sc. Zdenko Hameršak iz Laboratorija za stereoselektivnu katalizu i biokatalizu, u suradnji s dr. sc. Ivanom Matanović iz Grupe za teorijsku kemiju, objavili su rad pod nazivom Sulfur Ylide Promoted Synthesis of N-Protected Aziridines: A Combined Experimental and Computational Approach.

U radu je opisana asimetrična sinteza različito supstituiranih N-zaštićenih aziridina u vrlo visokom enentiomernom višku (96->99%) korištenjem kiralne benzil-sulfonijeve soli. Poseban naglasak stavljen je na proučavanje dijastereoselektivnosti reakcije. Kod terc-butil supstituiranih aziridina uočena je potpuna cis selektivnost te je ovo neobično ponašanje objašnjeno računalnim istraživanjem reakcijskog profila.

Znanstvenici IRB-a objavili rad u Chemistry-A European Journal

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.