Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstvenici IRB-a objavili rad u uglednom časopisu Progress in Neurobiology

28.6.2011.

Znanstvenici dr. sc. Darko Orešković iz Laboratorija za neurokemiju i molekularnu neurobiologiju Zavoda za molekularnu biologiju IRB i prof. dr. sc. Marijan Klarica s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, objavili su pregledni rad pod nazivom "Development of hydrocephalus and classical hypothesis of cerebrospinal fluid hydrodynamics: facts and illusions" u uglednom časopisu Progress in Neurobiology (IF=9,14) koji spada u 5% najkvalitetnijih časopisa u području neuroznanosti.

U radu, temeljem ranije objavljenih vlastitih eksperimentalnih rezultata, autori odbacuju klasičnu hipotezu o nastanku hidrocefalusa postavljenu pred stotinjak godina, a koja predstavlja udžbeničko znanje za studente medicine, specijaliste neurologije, neurokirurgije i patologije. Temeljem tako zamišljene klasične hipoteze o nastanku hidrocefalusa vrši se i liječenje tog patološkog stanja. Značaj ovoga rada dr. Oreškovića i dr. Klarice, je da autori predlažu novi, drugačiji koncept utemeljen u eksperimentalnom radu, a samim tim otvaraju i nove mogućnosti otkrivanja uzroka spomenutog patološkog stanja, kao i potencijalno nove pristupe njihovom liječenju.

Znanstvenici IRB-a objavili rad u uglednom časopisu Progress in Neurobiology

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.