Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstvenici IRB-a posjetili EMBL

2.5.2023.
Znanstvenici IRB-a posjetili EMBL

Globalni problemi danas zahtijevaju znanstveni doprinos u njihovom rješavanju, a kreativni pristup javnosti postaje sve važniji za privlačenje novih generacija znanstvenika. U sklopu projekta Europske znanstvene zaklade za jačanje kapaciteta i popularizaciju znanosti u Hrvatskoj, grupa nastavnika, znanstvenika, studenata i učenika posjetila je Europski laboratorij za molekularnu biologiju sa sjedištem u Heidelbergu (EMBL).

Cilj posjeta bila je razmjena ideja, s istraživačima i stručnjacima za rad s javnošću, o načinima kako povećati interes, svijest i uključenost šire javnosti u znanost.

“Mislim da i naša organizacija i EMBL doista rade slične stvari s obzirom na našu znanstvenu javnost, mi to samo radimo u manjem opsegu,” rekla je dr. sc. Renata Kobetić, koja također vodi znanstveno-obrazovnu grupu u Centru lokalnog razvoja - EDUKA.

“Ovaj događaj nadovezuje se na brojne događaje za podizanje svijesti i posjete organizirane u suradnji s našim hrvatskim suradnicima kako bismo dodatno potaknuli veze između EMBL-a i Hrvatske, uključujući inicijative za podizanje svijesti o EMBL-u u Hrvatskoj i osnaživanje sljedeće generacije znanstvenika,” rekla je Plamena Markova, voditeljica međunarodnih odnosa EMBL-a. „Ovaj posjet bio je prekrasna prilika da EMBL-ovi jedinstveni alati i vrhunska stručnost budu dostupni znatiželjnim očima mladih učenika."

U sklopu angažmana posjetitelji su razgledali novi stalni postav EMBL-a „Svijet molekularne biologije“ koji stvara živahan, interaktivan prostor za otkrivanje i istraživanje područja molekularne biologije s posebnim fokusom na rad, ljude i tehnologije EMBL-a.

Osim što je mogla vidjeti praktični prikaz o korištenju umjetne inteligencije u analizi slikovnih podataka, najmlađa posjetiteljica Julija Vrbanić, naučila je i o strukturi kompleksa molekule toksina i antitoksina unutar bakterije tuberkuloze kroz interaktivnu igricu u stilu PacMana.

“Mislim da bi se mojim prijateljima jako svidjela igra PacMan,” rekla je Julija, koju jako zanima animacija igrica. Podrijetlom iz Osnovne škole Klinča Sela nedaleko od Zagreba, uspjela je isprobati i slušalice za virtualnu stvarnost koje bacaju svjetlo na prvu diobu stanica u embriju u razvoju.

Jedan od starijih studentskih posjetitelja, Leon Lenuzzi Šuper, student preddiplomskog studija kemije na Sveučilištu u Zagrebu, izjednačio je važnost snažnog javnog obrazovanja i širenja javnosti o znanosti s kampanjama za javno zdravlje i fitness.

"U mnogo gradova imamo stadione i teretane koje potiču našu tjelesnu spremnost, ali u vrlo malo gradova imamo takav javni prikaz znanosti", rekao je. “Mislim da bi se svi trebali baviti sportom radi svog fizičkog zdravlja. Ali i znanost je prisutna svuda oko nas, a vrlo malo ljudi razumije kako ona funkcionira. Ako možemo sve obrazovati u znanosti, oni mogu biti svjesni kako to utječe na njih u doslovno svakom pogledu.”

“Djeca su naša budućnost.”, rekla je dr. Kobetić. “Moramo učiti djecu razlikovati o tome što je dobro, a što nije za ovaj planet kako bismo pokušali poboljšati naše živote. U našu grupu civilnog društva djeca dolaze prvi put, a ne znaju koliko je znanost uzbudljiva. Ali kad jednom dođu, ne staju. Radi se o stvaranju svijesti.”

Ovaj posjet bio je moguć zahvaljujući potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između IRB-a i EMBL-a 2022. godine. Memorandum o razumijevanju naglašava zajedničke ciljeve i istraživačke interese partnera, posebno u područjima znanosti o podacima, ljudskih ekosustava i planetarne biologije.

Kontaktirajte nas

Više informacija

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.