Prijeđite na glavni sadržaj

'Ruđer' jača suradnju s EMBL-om

Posjetom izaslanstva Instituta Ruđer Bošković (IRB) EMBL-u Heidelberg otvara se novo poglavlje znanstvene i institucionalne suradnje
13.10.2022.
'Ruđer' jača suradnju s EMBL-om

Grupna fotografija snimljena na lokaciji EMBL Heidelberg, na kojoj su predstavnici EMBL-a i IRB-a, snimio: Stuart Ingham/EMBL

Predstavnici Instituta Ruđer Bošković (IRB) i Europskog laboratorija za molekularnu biologiju sa sjedištem u Heidelbergu (EMBL) sastali su se u ponedjeljak kako bi razgovarali o zajedničkim ciljevima i istražili mogućnosti unaprjeđenja znanstvene suradnje između ovih dviju institucija.

Delegacija IRB-a, koju su uz ravnatelja dr. sc. Davida Smitha, činili pomoćnici ravnatelja dr. sc. Vilko Smrečki i dr. sc. Marijeta Kralj, dr. sc. Igor Weber, voditelj Laboratorija za staničnu dinamiku te dr. sc. Ana Baričević, znanstvena suradnica u Laboratoriju za evolucijsku ekologiju pri Centru za istraživanje mora IRB-a u Rovinju, sastala se s vodstvom EMBL-a kako bi konkretizirali suradnju između IRB-a i EMBL-a u skladu s nedavno potpisanim Sporazumom o suradnji između dvije organizacije, te u skladu s transverzalnim temama EMBL-ovog novog znanstvenog programa za razdoblje od 2022. do 2026. 'Od molekule do ekosustava'.

Posjet je bio sjajna prilika za delegaciju IRB-a da se upozna s radom osnovnih objekata EMBL-a posebice nedavno otvorenog 'EMBL Imaging Center' te da unaprijede svoje znanje o širokom spektru znanstvenih usluga i resursa dostupnim hrvatskim znanstvenicima.

EMBL je međuvladina organizacija sa sjedištem u Heidelbergu, a osnovana je 1974. godine s misijom promicanja istraživanja molekularne biologije u Europi, osposobljavanja mladih znanstvenika i razvoja novih tehnologija. Djeluje kao vodeći europski laboratorij za znanosti o životu, a okuplja 27 zemalja članica među kojima je od 2006. godine i Republika Hrvatska.

Jedinstveni EMBL-ov portfelj integriranih znanstvenih usluga omogućuje istraživačima iz država članica pristup širokom rasponu infrastrukture i resursa, ekspertnih usluga, znanstvenih posjeta, tečajeva usavršavanja, ljetnih škola, konferencija te doktorskih programa i poslijedoktorskih stipendija.

Novim znanstvenim programom EMBL predviđa razne aktivnosti, multidisciplinarnost, ostvarivanje međunarodnih suradnji i korištenja naprednih tehnologija (od elektronskog mikroskopiranja, genotipiziranja, sekvenciranja, mobilnog laboratorija itd.) koje bi mogle biti od velikog interesa i značaja za hrvatske znanstvenike.

Ovim programom predviđeno je partnerstvo i suradnja znanstvenika iz područja molekularne biologije i različitih drugih područja, od ekologije, zoologije, epidemiologije, populacijske biologije i toksikologije. Sveukupni cilj novog programa jest povezivanje znanja iz molekularne biologije pa sve do razine ekosustava, odnosno, planetarne biologije, sa svrhom promicanja Europe kao vodećeg mjesta za istraživanje zdravlja, kako ljudskog tako i onog naše planete Zemlje.

Nakon što je u lipnju prošle godine održan EMBL Info dana u Hrvatskoj, posjet IRB-a je bio usmjeren na daljnje jačanje veza s hrvatskom znanstvenom zajednicom te unaprjeđenje međuinstitucionalne i znanstvene suradnje između EMBL-a i IRB-a u okviru novog programa. Posjet na visokoj razini uslijedio je nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između dviju organizacija ranije ove godine. Memorandum o razumijevanju naglašava zajedničke ciljeve i istraživačke interese partnera, posebno u područjima znanosti o podacima, ljudskih ekosustava i planetarne biologije.

''Današnji posjet je jedinstvena prilika da nastavimo naš dijalog i detaljnije definiramo naše znanstvene prioritete kako bi se oni mogli uskladiti i nadopunjavati. Uspjeli smo identificirati nekoliko područja u kojima bi zajedničke inicijative IRB-a i EMBL-a mogle donijeti važnu dodanu vrijednost i hrvatskim i europskim istraživanjima, te smo dobro opremljeni i motivirani da zajedno djelujemo na njihovoj realizaciji u nadolazećim mjesecima,'' izjavila je voditeljica međunarodnih odnosa EMBL-a, Plamena Markova.

Tijekom posjeta ravnatelj IRB-a dr. sc. David Smith istaknuo je: ''S obzirom na sve ozbiljnije napredovanje Hrvatske na svojem europskom putu, potpuno je prirodno da najveća hrvatska istraživačka institucija ojača svoje veze s EMBL-om. Današnji posjet, koji je uključio hrvatske stručnjake za spektroskopiju, mikroskopiju, molekularnu biologiju, molekularnu medicinu i ekologiju, vidim kao sljedeći logičan korak u suradnji IRB-a i EMBL-a. Povrh izvrsnog nadopunjavanja znanstveno-istraživačkog rada o kojem smo danas raspravljali, za IRB je posebno važno, s obzirom na njegov sadašnji razvojni tijek, dobiti detaljan uvid u funkcioniranje moderne i otvorene istraživačke infrastrukture, poput ove koje imaju kolege na EMBL-u.''

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.