Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstvenici IRB-a uključeni u projekt proizvodnje bioaktivnih spojeva vrijedan 6 milijuna eura

29.10.2012.
Znanstvenici IRB-a uključeni u projekt proizvodnje bioaktivnih spojeva vrijedan 6 milijuna eura

Fotografija: Derek Keats

Znanstvenici Centra za istraživanje mora (CIM) Instituta Ruđer Bošković na čelu s dr. Renatom Batelom dio su konzorcija EU FP7 projekta BlueGenics vrijednog 6 milijuna eura kojem je cilj istražiti bioaktivne spojeve i razviti njihovu održivu proizvodnju iz morskih organizama koji žive u uobičajenim, ali i u ekstremnim uvjetima morskog okoliša.

Morski organizmi, posebno spužve i njima pridruženi mikroorganizmi, neiscrpan su izvor novih bioaktivnih spojeva koji se mogu koristiti u biomedicinskim istraživanjima i liječenju različitih oboljenja poput raka, virusnih oboljenja, malarije i upala.

Spužve se u medicini koriste još od doba Rimljana, a za njih se "zagrijala" farmaceutska industrija u ranim 50-tim godinama prošlog stoljeća otkrićem nukleozida u morskoj spužvi Cryptotethya crypta koji su poslužili kao osnova za sintezu Ara-C, prvog 'morski izvedenog' antitumorskog agensa i antivirusnog lijeka Ara-A.

Industrijska eksploatacija tog prirodnog izvora spojeva u tradicionalnom smislu ograničena je njihovom dostupnošću i količinom. Postoji samo jedno rješenje tog problema, a to je istraživanje gena i konačnih bioloških produkata tih gena interesantnih morskih vrsta te analiza putova i mehanizama njihove biosinteze. Nakon toga mogla bi se u bioreaktorima, proizvedenim ili projektiranim uređajima koji podržavaju biološki aktivnu okolinu, proizvesti dovoljna količina bioaktivnih spojeva koristeći moderna saznanja molekularne biologije i rekombinantne biotehnologije.

Ovaj ambiciozan projekt temelji na dosadašnjim ključnim spoznajama koje su eksperti konzorcija stekli međusobno surađujući na mnogim prestižnim EU projektima iz područja genomike morskih spužava, metagenomike, biosinteze i strukturalne kemije prirodnih spojeva. Molekularno-biološka strategija, koja je okosnica projekta, rezultirat će daljnjim jačanjem položaja europske Blue Biotechnology industrije, usmjerene prema korištenju morskih i vodenih živih sustava i organizama za razvoj i izradu korisnih proizvoda, u svjetskom okruženju.

Projekt BlueGenics trajat će do 2016. godine, a predstavlja krunu dugogodišnje suradnje CIM-a i Sveučilišta Johannes Gutenberg u Mainzu. Konzorcij okuplja partnere iz Hrvatske, Njemačke, Francuske, Portugala, Islanda, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske i Kine.

Centar za istraživanje mora IRB-a smješten je u Rovinju. Osnovan je 1891. godine i ima veliku tradiciju u istraživanju mora, posebno procesa u morskom ekosustavu i dinamike vodenih masa, životnih zajednica, ekoloških odnosa i fizioloških, biokemijskih i genetskih svojstava morskih organizama. Posebna misija CIM-a je praćenje kvalitete morskoga okoliša te proučavanje prirodnih i antropogenih čimbenika koji tu kvalitetu narušavaju.

Dr. sc. Renato Batel, znanstveni je savjetnik u trajnom zvanju u CIM-u. Autor je i koautor u više od 100 znanstvenih publikaciju u međunarodnim znanstvenim časopisima nadprosječnoga odjeka (H-indeks 27). Nositelj je mnogih temeljnih i primijenjenih znanstvenih istraživanja, te je među prvima u Hrvatskoj bio nositelj EU programa Marie Curie konzorcija (Biocapital).

Laboratorij za morsku molekularnu biologiju dio je hrvatsko-njemačkog "Joint Research" laboratorija kojega podupire njemačka vlada temeljem znanstvene suradnje "International Cooperation in Education and Research – Central, Eastern and South Eastern European Region". Područje rada dr. Batela može se ukratko opisati kao: molekularna toksikologija, molekularna biologija morskih organizama, ekologija mora s posebnim osvrtom na utjecaj prirodnih i antropogenih čimbenika na programirane biosinteze morskih organizama.

Kontakt

Renato Batel, dr.sc.

R

B

Voditelj laboratorija znanstveni savjetnik u trajnom zvanju
Tel:
+385 52 804 729
Interni broj:
701

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.