Prijeđite na glavni sadržaj

Spužve: jednostavan organizam kompleksan genom

12.7.2010.
Spužve: jednostavan organizam kompleksan genom

Znanstvenici IRB-a dr. sc. Matija Harcet, dr. sc. Helena Ćetković i Drago Perina iz Laboratorija za molekularnu genetiku Zavoda za molekularnu biologiju u suradnji s profesorom Kristianom Vlahovičekom i Mašom Roller s Biološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu, te profesorom Wernerom E.G. Müllerom i Matthiasom Wiensom sa Sveučilišta u Mainzu, objavili su rad "Demosponge EST sequencing reveals a complex genetic toolkit of the simplest metazoans" u uglednom časopisu Molecular Biology and Evolution (IF=9.87).

U radu je pokazano da spužve, iako su najstarija skupina životinja (metazoa) i morfološki vrlo jednostavne, imaju kompleksan genom gledano po sastavu i funkcijskom repertoaru gena. Na taj način pokazano je da je i predak svih metazoa imao kompleksan genom. Nadalje, ustanovljena je neobično velika sličnost između proteina spužve i homologa iz čovjeka što upućuje na razmjerno sporu evoluciju u te dvije razvojne linije. Vrijednost ovog rada očituje se u činjenici da on predstavlja prvu sustavnu studija značajki gena i genoma spužava koje su od iznimnog značaja za razumijevanje evolucije cijele skupine metazoa.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.