Prijeđite na glavni sadržaj
Noć istraživača u Zagrebu, Rijeci i Splitu

Znanstvenoistraživačke postaje na otvorenom privukle tisuće građana

30.9.2013.
Znanstvenoistraživačke postaje na otvorenom privukle tisuće građana

U petak je na znanstvenom tulumu u tri velika hrvatska grada sudjelovalo više od 100 znanstvenika koji su na istraživačkim postajama u svojim gradovima znanost i istraživanje predstavili građanima kroz niz zabavnih aktivnosti. Više tisuća ljudi posjetilo je ovu sjajnu manifestaciju, nagradivši tako trud i kreativnost istraživača koji su sudjelovali u projektu.

Noć istraživača je projekt koji kroz 7. okvirni program financira Europska komisija. U tristotinjak gradova iz 35 europskih zemalja zadnji petak u rujnu znanstvenici slave zajedno sa svojim sugrađanima i svoj rad prezentiraju javnosti.

Hrvatski su se gradovi pridružili europskim kolegama, a projekt su u koordinaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije organizirale najveće hrvatske znanstvenoistraživačke institucije: Društvo znanost.org, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet u Rijeci, Tehnički fakultet u Rijeci, Sveučilište u Zagrebu, Institut Ruđer Bošković te Institut za fiziku.

Zagrebački su istraživači na 11 istraživačkih postaja na Cvjetnom trgu i u susjednim ulicama zabavljali male i velike posjetitelje svirkom na laserkoj harfi, spravljanjem nitrogenskog sladoleda i čarolijama slatke kemije. Građani su otkrili da nas bombardiraju kozmičke zrake i koliko antioksidansa ima u njihovoj prvoj jutarnjoj kavi. Posjetitelji Francuske čitaonice imali su priliku poslušati niz zanimljivih predavanja, dok su ljubitelji dokumentaraca u Kino Europi pogledali sjajne znanstvene filmove. U Spoju na slijepo Laboratorija slave čak su i najmlađi posjetitelji naše istraživače pitali zanimljiva pitanja, pa su se potom ostali zabavljati na predstavi studenata kemije. Bila je to čak treća predstava, nakon otvaranja manifestacije predstavom Profesor Baltazar - put oko svijeta i znanstvenom predstavom Serendipity Marka Košičeka.

Vrijedni su istraživači otkrivali tajne koje se kriju u mozgu na istraživačkoj postaji GlowBrain i u Maloj snimaonici mozga, dok su posjetitelji u Centru Cvjetni spravljali kremice i otkrili da se s liječnicima Naše male koštane klinike mogu dobro zabaviti.

Na pozornici na Cvjetnom trgu lansirali smo dimne prstenove, pratili plin koji pleše Fizike Ekspress, podijelili nagrade sudionicima natječaja „Izradi SCI STRIP na temu Što istraživači rade“ i proćaskali sa znanstvenicima iz CERN-a u javljanju uživo iz Geneve!

Dobro raspoložene Zagrepčane zabavljali su i sjajni glazbenici, glumci Satiričkoga kazališta Kerempuh Cische Lishce, a posjetitelji koji su na informativnom EU kutku dobili svoj letak sudjelovali su u nagradnoj igri s čak dvije velike nagrade. U znanstvenom kvizu sudjelovala su 32 tima, a pobjednički je tim prigodno nagrađen.

Zagrebačku je manifestaciju otvorila zamjenica gradonačelnika dr.sc. Sandra Švaljek. Unatoč kiši koja je povremeno pokušala pokvariti najluđi znanstveni tulum, Zagrepčani su pokazali da su oduševljeni sjajnim istraživačima nagradivši ih izvanrednom posjećenošću.

Pročitajte više.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.