Prijeđite na glavni sadržaj

Dr. sc. Božena Ćosović

Dr. sc. Božena Ćosović rođena je 1940. godine u Zagrebu. Diplomirala je 1963. na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Magistrirala je 1965., a doktorirala je 1967. godine kemijske znanosti na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Na Institutu Ruđer Bošković zapošljava se 1963, a 1989. postaje znanstvena savjetnica u Zavodu za istraživanje mora i okoliša.

Predstojnica je Zavoda od 1991. do 2002., a od 2000. do 2002. pomoćnica je ravnatelja za znanost. Obnašala je i dužnost direktorice programa trajne znanstvenoistraživačke djelatnosti "Istraživanje okolišnog rizika u jadranskom i kopnenom dijelu Hrvatske" od 1997. do 2002. godine.

Područje njena znanstvenoistraživačkog interesa obuhvaća kemiju vodenih sustava, razvoj novih metoda u istraživanju mora i okoliša, temeljna i primijenjena elektrokemijska istraživanja, karakterizaciju organskih tvari u prirodnim vodama i procese adsorpcije na modelnim i prirodnim granicama faza.

Objavila je više od 125 znanstvenih radova u CC časopisima, poglavlja u knjigama, te mnogobrojne tehničke izvještaje, stručne radove i studije. Od 1992. do 2003. članica je Europske organizacije za istraživanje okoliša (ESF-EERO), a od 1995. do 2003. članica savjeta iste organizacije.

Predavala je na poslijediplomskom studiju Prirodnih znanosti iz područja Kemije i Oceanologije na Sveučilištu u Zagrebu i na interdisciplinarnom doktorskom studiju "Zaštita prirode i okoliša" na Sveučilištu u Osijeku.

Od 2000. do 2010. vodila je dva projekta u području istraživanja mora i unapređenja edukacije u tom području koja je financirao Norveški centar za međunarodnu suradnju.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.