Prijeđite na glavni sadržaj

IRB predstavio 8 milijuna kuna vrijedan projekt analize proteina

9.5.2022.
IRB predstavio 8 milijuna kuna vrijedan projekt analize proteina

Institut Ruđer Bošković (IRB) predstavio je danas projekt kvalitativne i kvantitativne analize proteina vrijedan više od 8 milijuna kuna. Cilj projekta je ponuditi identifikaciju i kvantifikaciju proteina u jednoj analizi što bi moglo znatno skratiti veliki broj dijagnostičkih pretraga te tako doprinijeti unaprjeđenju zdravstva. Očekuje se da će projekt rezultirati s patentnom prijavom inovativnog reagensa.

„Pojednostavljeno rečeno, kroz ovaj projekt identificirat ćemo biće, primjerice, bakteriju iz urina, ili neku bakteriju iz pokvarene hrane, ili dobroćudne bakterije, recimo, iz uzorka kože, te istovremeno izmjeriti njihovu količinu. Ovakva analiza ima široki spektar primjene, u medicini, i to prvenstveno dijagnostici, zatim farmaceutici, biotehnologiji, bioanalitici, te prehrambenoj industriji, uključujući primjenu prilikom kontrole kvalitete bioloških proizvoda, kao i u znanstveno-akademskoj zajednici, u Republici Hrvatskoj i internacionalno“, istaknuo je dr. sc. Mario Cindrić, voditelj projekta i voditelj Laboratorija za bioanalitiku Zavoda za molekularnu medicinu na IRB-u, te dodao kako na projektu radi više od 20 znanstvenika iz nekoliko različitih laboratorija diljem Hrvatske.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.