Inovacije u hrani i patentne prijave rezultat su projekta IRB-a i Belupa
![Inovacije u hrani i patentne prijave rezultat su projekta IRB-a i Belupa](/var/ezflow_site/storage/images/za-medije/priopcenja/inovacije-u-hrani-i-patentne-prijave-rezultat-su-projekta-irb-a-i-belupa/1657855-3-cro-HR/Inovacije-u-hrani-i-patentne-prijave-rezultat-su-projekta-IRB-a-i-Belupa.jpg)
Inovativne formulacije kliničke prehrane za onkološke bolesnike i dijabetičare, dvije patentne prijave, zapošljavanje i edukacija mladih istraživača te pokretanje nutricionističkog savjetovališta, rezultati su trogodišnjeg istraživačko-razvojnog projekta ''Razvoj inovativnih formulacija kliničke prehrane'' koje su danas na Institutu Ruđer Bošković (IRB) predstavili stručni timovi IRB-a i tvrtke Belupo.
Projekt je dodijeljen Institut Ruđer Bošković 2020. godine. Na IRB-u je okupio multidisciplinarni tim iz čak osam laboratorija koji su u partnerstvu s nutricionističkim i farmaceutskim stručnjacima iz Belupa radili na razvoju inovacija u kliničkoj prehrani. Projekt je vrijedan oko milijun eura, od čega je 810 tisuća eura osigurano u okviru poziva ''Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije'' u okviru Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.
U sklopu završne konferencije, uvodne govore održali su ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith i predsjednik uprave Belupa dr. sc. Hrvoje Čeović, a rezultate projekta predstavili su voditeljica projekta dr. sc. Marijeta Kralj, koordinatorica projektnog tima Belupa dr. sc. Lenkica Penava i dr. sc. Ivanka Jerić, koordinatorica projektnog tima IRB-a.