Prijeđite na glavni sadržaj

Noć pod zvijezdama na Ruđeru i Jadranska svemirska konferencija

12.5.2022.
Noć pod zvijezdama na Ruđeru i Jadranska svemirska konferencija

Jadranska svemirska konferencija regionalni je skup posvećen suradnji u svemirskim znanostima i tehnologijama. Ove godine u fokusu je umjetna inteligencija u svemiru. Konferencija će se održati u četvrtak 12. svibnja 2022. s početkom u 9:00 sati u dvorani 1. krila Instituta Ruđer Bošković, Bijenička 54, Zagreb. Dan uzbudljivih rasprava i zanimljivih predavanja zaokružit će 'Noć pod zvijezdama na IRB-u' - noćno promatranje neba koje će se održati na Institutu Ruđer Bošković s početkom u 21 sat.

Osnovna dilema u planiranju osvajanja Svemira jest je li riječ o isključivo ljudskom pothvatu ili je to posao koji trebamo prepustiti umjetnoj inteligenciji, točnije androidima. U oba slučaja bez umjetne inteligencije nije moguće ostvariti ovaj složeni i izazovan zadatak, bilo da je riječ o sinergiji na svemirskoj postaji, na Zemlji ili postajama na Mjesecu ili Marsu. Međutim, kad je umjetna inteligencija u pitanju, ovi izazovi postaju složeniji i problematičniji, nego u slučaju 'običnih' strojeva.

Jadranska svemirska konferencija organizira ovu konferenciju u suradnji s partnerima kako bi razmotrili izazove razvoja umjetne inteligencije koja bi odgovarala partnerstvu s ljudima, odnosno koja bi bila dovoljno autonomna i radoznala prilikom donošenja određenih odluka, poput ljudi.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.