Prijeđite na glavni sadržaj

Učinkovita i ekološki prihvatljivija metoda za precizno ugrađivanje deuterija

22.11.2023.
Učinkovita i ekološki prihvatljivija metoda za precizno ugrađivanje deuterija

Tim zelenih kemičara s Instituta Ruđer Bošković (IRB) razvio je novu metodu u čvrstom stanju koja omogućuje preciznu izmjenu vodikovih atoma s deuterijem u kompleksnim molekulama. Ove rezultate objavio je ugledni časopis Inorganic Chemistry Frontiers koji spada među deset posto najutjecajnijih časopisa u području anorganske kemije. 

Molekule su poput sitnih, kompleksnih strojeva sastavljenih od još sitnijih dijelova, odnosno atoma. Atomi i molekule tvore sve što vidimo oko sebe, od vode do plastike. Molekule se ponekad mogu poboljšati ili im se mogu dati nova svojstva zamjenom određenih atoma unutar njih. Znanstvenici to rade kako bi, primjerice, dobili nove materijale ili lijekove s boljim, naprednijim svojstvima. 

Tim s Ruđera razvio je novu metodu koja omogućava zamjenu atoma vodika u određenim organskim molekulama s njihovom ''težom varijantom'' odnosno, s atomima deuterija.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.