Prijeđite na glavni sadržaj

Analiza bioinformatičkih podataka pomoću znanstvenih cloud servisa

I Bioinformatička radionica u Galaxy Training Network, organizira Centar za informatiku i računarstvo, IRB
2.6.2014.
Analiza bioinformatičkih podataka pomoću znanstvenih cloud servisa

S rastućim količinama dostupnih bioloških skupova podataka, javlja se i potreba za učinkovitim pristupom njihove obrade i analize u svrhu nalaženja novih znanja. Za ispunjavanje te potrebe potrebno je omogućiti sudionicima-prilagođena sučelja za interaktivno povezivanje jednostavnih poslova u složene procese te potom i dostupnost same računalne infrastrukture za učinkovito izvođenje tih složnih procesa. Prvo je omogućeno kroz sustave za izvođenje bioinformatičkih radnih procesa (engl. bioinformatics workflow systems) dok je drugo omogućeno kroz koncept znanstvenog računarstva u Oblaku (engl. scientific cloud computing).

S tim u vidu, polaznici će se upoznati s dva sustava CloudMan i Galaxy te će se obučiti za njihovo samostalno korištenje, unaprijeđujući radnu produktivnosti i stječući dodatnu vrijednost za svoj rad. CloudMan aplikacija (cloudman.irb.hr), prvenstveno razvijana sa strane CIR-a, omogućava jednostavnije upravljanje resursima računalnog Oblaka i uspostavljanje korisničkih aplikacija na njemu. Iz perspektive bioinformatičke analize, osnovna korisnička aplikacija kojoj sustav CloudMan pruža potporu za uspostavljanje u računalnom Oblaku je aplikacija Galaxy. Bioinformatička aplikacija Galaxy (usegalaxy.org) omogućava efikasniji rad (učitavanje, obradu, analizu) nad bioinformatičkim podacima gdje se sav radni proces obavlja preko web sučelja.

Prvi dan radionice biti će održano uvodno predavanje na kojem će dotične aplikacije i projekti biti predstavljeni. Drugi dan će se održati interaktivna radionica gdje će sudionici imat priliku koristiti ove aplikacije na vlastitim laptopima.

Gdje i kada

- Uvodno predavanje: utorak, 10.6.2014. od 11 do 12h u dvorani u III. krilu (plava dvorana)

- Interaktivna radionica: srijeda, 11.6.2014. od 10h do 13h u učionici u V. krilu (sudionci se mole da donesu vlastito laptop računalo koje se može spojiti na bežićnu mrežu; maksimalno 16 sudionika tako da molimo da se predbilježite tako da pošaljete email na enis.afgan@irb.hr)

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.