Prijeđite na glavni sadržaj

CIR-u nagrada za najbolji poster

4.8.2011.
CIR-u nagrada za najbolji poster

Drage naše kolege CIR-ovci, Luko Gjenero, Ivan Grubišić, Tomislav Lipić i Ivan Sović dobili su priznanje za „vanzemaljsko postignuće“ u poster sekciji za temu „Računaska znanost i inžinjerstvo“ na prvim znanstvenim susretima 3. vrste, održanima na Institut Ruđer Bošković od 07.-08.07.2011., na kojoj su prezentirali poster„3D termografija i medicinske primjene“.

Infracrvena termografija služi za određivanje površinske temperature nekog objekta, pri čemu se koristi kamera čiji spektar obuhvaća raspon toplinskog zračenja, koji se nalazi u infracrvenom području. Postupak dobivanja termalnih slika (termograma) potpuno je beskontaktan i neinvazivan. Njene primjene uključuju razne industrijske (praćenje procesa, detekcija i predviđanje promjena), biološke (praćenje kretanja živih bića), medicinske (dijagnoza bolesti) i druge aplikacije. U sklopu rada, konstruiran je 3D termografski sustav, sastavljen od aktivnog 3D skenera i termalne kamere.

Jedna od mogućih značajnih primjena 3D termografskog sustava predstavlja rano otkrivanje i praćenje stanja patoloških i kroničnih poremećaja ljudskog organizma. Kako je toplina rezultat kompleksnih procesa koji se stalno odvijaju u tijelu (npr. metabolizam), termografija predstavlja funkcionalni modalitet u medicinskoj slikovnoj dijagnostici. Ovim radom stavljen je naglasak na potencijalne prednosti primjene opisanog sustava u detekciji tumora dojki. Podatci dobiveni sustavom također omogućuju i procjenu parametara potkožnog tumora (dubine i volumena). U sklopu rada razvijena je metoda simulacije koja predstavlja novi pristup rješavanju tog problema.

Metodologija i sustav opisani u posteru predstavljaju konceptalni model Medicinske 3D Termografije koji postavlja temelj zanstvenim istraživanjima u područjima Računarske znanosti i Medicine. Istraživanja vezana za računarsku znanost objedinjena su kroz otkrivanje novih metoda za stvaranje 3D termalnih modela i načina njihove reprezentacije i analize koristići napredne matematičke modele. Istraživanja u Medicini vezana kroz primjenu 3D termalnih modela u modeleiranju različitih patoloških i kroničnih poremećaja ljudskog organizma. 

Poster: pdf 
Poster: gif 

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.