Prijeđite na glavni sadržaj

CIR u potrazi za novim inhibitorima DNA metilacije uz pomoć superračunala

4.12.2023.
CIR u potrazi za novim inhibitorima DNA metilacije uz pomoć superračunala

Ovim EuroHPC projektom istraživačkom timu je dodijeljeno vrijednih 876,00 jezgri sati, pružajući im resurse potrebne za daljnje sondiranje područja DNA metilacije. Cilj istraživanja je ostati usmjeren na pronalaženje novih inhibitora DNA metilacije, a rezultati bi trebali omogućiti razvoj učinkovitih simulacija DNA struktura u vremenskom okviru u okviru nekoliko milisekundi, a napredna istraživanja ne samo da doprinose razumijevanju temeljnih mehanizama DNA metilacije, već otvaraju i mogućnosti razvoja novih terapeutskih pristupa. Znanstvenici se posebno nadaju da će njihovi napori dovesti do otkrića novih inhibitora DNA metilacije, čija bi primjena mogla imati značajan utjecaj u liječenju ozbiljnih bolesti poput raka, Alzheimerove bolesti , Parkinsonove bolesti te drugih složenih patologija. 

Ovo istraživanje ima potencijal ne samo za proširenje našeg znanja o molekularnim procesima u organizmu, već i za stvaranje temelja za razvoj ciljanih terapija koje bi mogle revolucionirati medicinsku praksu, a sve to uz pomoć računarstva visokih performansi (High Performance Computing, HPC). 

Izvor: https://www.hpc-cc.hr/

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.