Prijeđite na glavni sadržaj
Predavanje Kristijana Mršića: "Vizualni efekti"

Od početka razvoja računalne grafike na Ruđeru do složenih vizualnih efekata u filmu Hrvatski kraljevi

2.12.2011.

Pokret Novih tendencija od 1960 uvodi računalo u sferu kreativnog slikovno-vizualnog izražavanja. 

U to vrijeme na IRB-u uz pomoć računala su počeli razni oblici eksperimenta i stvaranja bazičnih slikotvorbenih algoritama.  Napravljena je inačica svjetlosnog pera (light pen) i na ekranu osciloskopa su počeli crtati razne slike. Razvijeni su razni prikazivači sa žaruljama koji su bili upravljani računalom. Tako je znanstvena sredina IRB-a u uvjetima posjedovanja najsuvremenijih računala težila da se razvija i slikovno izražavanje pomoću računala što je dovelo do razvoja  računalne grafike i vizualizacije. Ta nakana se posebno razvila razvojem simulacijskih programa i  potrebom znanstvene vizualizacije čim se Centar za informatiku i računarstvo IRB-a programski bavi. Intenzivan razvoj je nastao pojavom personalnih radnih stanica, cluster, Grid i Cloud računalnih sustava. U današnje vrijeme je računalna grafika doživjela neslućene dimenzije u obliku kompleksne višedimenzionalne slikotvorbe u realnom vremenu  stvarajući vizualizaciju virtualnih scena i svjetova. Tu tehnologiju koristi suvremena računalna scenografija koju intenzivno razvija filmska industrija.

Hrvatski kraljevi dokumentarno-igrani serijal jedan je od najvećih projekata Hrvatske radiotelevizije. U izradi koja je trajala gotovo 2 godine sudjelovalo je nekoliko stotina ljudi, no zanimljivo, u samoj izradi vizualnih efekata i 3D računalne animacije u maksimumu samo 4. Takva situacija zahtijevala je izričitu multidisciplinarnost i inovativan pristup rješavanju problema. Kao supervizor vizualnih efekata Kristijan Mršić, suradnik Centra za informatiku i računasrtvo IRB-a  imao je na svojoj strani veterana računalne 3D animacije i digitalne scenografije Borisa Hergešića, a prema situaciji tom dvojcu priključio bi se ekspert u dinamičkim simulacijama Aleksandar Faraguna.
Priča Hrvatskih kraljeva pokriva period od 8.-12st. što je prilično rani dio naše povijesti i samim tim relativno nepoznat većini ljudi. No, to je za sobom povlačilo i činjenicu da je bilo potrebnu puno istraživanja i razgovora sa povjesničarima kao npr. prof. Ivica Dlesk kako bi  rekonstrukcije povijesnih građevina bilo što bliže mogućem originalnom izgledu. Istraživanje i razvoj bitan je dio procesa stvaranja i bez tog koraka ne bi bilo moguće kvalitetno i količinski izraditi kompleksne kadrove koje je zahtijevala priča o Hrvatskim kraljevima. Za potrebe serijala napravljena je čitava serija kadrova različitih zahtjeva od umnožavanja vojnika, brodova, digitalnih ozljeda, rekonstrukcija crkvi pa i čitavih gradova. Pri tome je korišten cijeli spektar tehnika i pristupa manipulacije slikom koje ćete imati priliku vidjeti izbliza na ovom predstavljanju.

Prof. dr. K. Skala

Lokacija: Predavaonica III krilo

Datum: 09.12.2011. 

Vrijeme: 14:00

Uvod i predstavljanje: prof.dr.sc. Karolj Skala

Predavač: Kristijan Mršić

Ustanova: Institut Ruđer Bošković

Od početka razvoja računalne grafike na Ruđeru do  složenih vizualnih efekata u filmu Hrvatski kraljevi

Dokumentarno-igrani serijal "Hrvatski kraljevi"

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.