Prijeđite na glavni sadržaj

Održana radionica “Perspektive digitalne humanistike u europskom znanstvenom oblaku”

14.7.2017.
Održana radionica “Perspektive digitalne humanistike u europskom znanstvenom oblaku”

Na uvodnom predavanju predstavljeni su osnovni ciljevi inicijative europskog otvorenog znanstvenog oblaka, te trenutni izazovi, planovi i aktivnosti usmjerene prema realizaciji ideje otvorene znanosti na europskoj razini. Poseban naglasak je pritom dan na osobitu poziciju i izazove humanističkih znanosti u okviru novih, tehnološko-usmjerenih znanstvenih praksi na europskoj i ponajprije nacionalnoj razini.

Cilj praktičnog dijela radionice bio je upoznati polaznike s konkretnim servisima i alatima razvijenim za potrebe digitalne humanistike u okviru dvaju spomenutih europskih projekata.

Kroz niz kratkih vježbi, polaznici su  se upoznali s mogućnostima i strukturom DARIAH znanstvenog portala za pristup europskoj e-Infrastrukturi, te su mogli isprobati i naučiti kako koristiti neke od servisa sadržanih na portalu kao što su Semantic Search Engine (SSE), Simple Cloud Access te repozitorij Bavarskih dijalekata temeljen na cloud tehnologijama.

Radionici je prisustvovalo 14 polaznika iz različitih hrvatskih institucija uključenih u DARIAH-HR konzorcij.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.