Prijeđite na glavni sadržaj

Pristupno predavanje “Napredni algoritmi za rješavanje kompleksnih problema na heterogenim računalnim arhitekturama”

29.8.2017.

Dr. sc. Davor Davidović održat će pristupno predavanje za mjesto znanstvenog suradnika pod naslovom:“Napredni algoritmi za rješavanje kompleksnih problema na heterogenim računalnim arhitekturama”,

Mjesto održavanja: Dvorana krila Ivana Supeka

Datum predavanja: srijeda 06.09.2017.

Vrijeme predavanje: 14:00 – 15:00+

Predstavit će se dosadašnji istraživački rad na razvoju i optimizaciji algoritama za rješavanje velikih, kompleksnih računalnih problema na heterogenim računalnim arihitekturama temeljenima na grafičkim procesorima. Izložit će se  unaprijeđenje algoritama linearne algebre koji imaju široku primjenu u brojnim istraživanjima koji se koriste u molekularnoj dinamici, fizici materijala, kvantnoj mehanici, meteorologiji, optimizaciji prometnih mreža te razvoju umjetne inteligencije (neuralne mreže). Kao primjer bit će prikazan algoritam za rješavanje vrlo velikih punih simetričnih problema svojstvenih vrijednosti s primjenom u brzom određivanju prostornog rasporeda makromolekularnih formacija, te optimizacija FLEUR programskog paketa za brže izvođenje na hibridnim (CPU-GPU) računalnim sustavima. Na predavanju će se dati i osvrt na nove pravce istraživanja u domeni razvoja novih algoritama s ciljem smanjenja memorijskih zahtjeva te broju (I/O) čitanja podataka (od posebnog značaja za duboke neuronske mreže te probleme vanjske memorije tj. kad je memorija sustava znantno manje od programskih zahtjeva), te povećanju podatkovnog paralelizma (engl.data parallelism) i skalabilnosti algoritama na distribuiranim računalnim arhitekturama s primjenom u računalnoj kemiji, optimizaciji prometnih ruta te strojnom učenju. 

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.