Prijeđite na glavni sadržaj

Rad iz IRB-programa u Physical Review Letters-u

5.8.2011.
Rad iz IRB-programa u Physical Review Letters-u

Profesoru Mladenu Pavičiću, pročelniku Katedre za fiziku, Građevinskog fakulteta u Zagrebu, prihvaćen je rad pod nazivom "Near-deterministic discrimination of all Bell states with linear optics" za objavljivanje u uglednom časopisu Physical Review Letters (IF=7.621) koji spada medju 6% najkvalitetnijih časopisa u području multidisciplinarne fizike. 

Mladen Pavičić vodi projekt "Kvantno računanje: paralelizam i vizualizacija" koji je dio programa "Distribuirano računarstvo i znanstvena vizualizacija " dr.sc. Karolja Skale, voditelja CIR-a IRB-a.

Rad daje izvedivo rješenje problema teleportacije koji se prvo smatrao nerješivim (Luetkenhaus-Vaidman-ov no-go proof), a zatim neizvedivim (Knill-Laflamme-Milburn metoda). Time se otvara put konstrukciji kvantnog repetitora koji će omogućiti implementaciju svjetske kvantne informatičke mreže. Rezultat je bio potaknut prethodnim eScience rezultatima koje je autor objavio ove godine u nekoliko prestižnih CC časopisa. Prema bib.irb.hr, u periodu tekućih projekata (2007-11.), ovaj rad je jedan od dva koji su objavljeni u nekom od 5 časopisa iz gornjih 6%, od strane isključivo hrvatskih autora.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.