Prijeđite na glavni sadržaj

SESAME Net – Nova prilika za Hrvatske male i srednje poduzetnike

10.3.2017.
SESAME Net – Nova prilika za Hrvatske male i srednje poduzetnike

U okviru Europskog istraživačkog projekta SESAME Net, na kojem je partner Institut Ruđer Bošković, Centar za informatiku i računarstvo, mreža HPC centara (High Performance Computing – računalstvo visokih performansi) iz cijele Europe razvila je “HPC4SME Assessment Tool”, alat koji omogućuje poduzećima procjenu svojih potencijala za korištenje HPC tehnologije.

U samo nekoliko koraka poduzetnik može provjeriti, potpuno besplatno, hoće li imati koristi od korištenja računalstva visokih performansi. Mnoga poduzeća nisu svjesna mogućnosti koje im HPC tehnologija može pružiti. Većina poduzetnika smatra kako je ova tehnologija rezervirana za velika poduzeća koja imaju visok proračun za razvoj i istraživanje te velik broj znanstvenog kadra u stalnom ili suradničkom radnom odnosu. Unazad nekoliko godina, pružanje usluga korištenja HPC-a promijenilo se tako da omogućuje malim i srednjim poduzećima pristup skupim programskim rješenjima i računalnim resursima putem metode >pay as you go (plati po korištenju)<.

Mnoga svjetska i Europska poduzeća iz različitih sektora prihvatili su HPC tehnologiju što je pridonijelo uspješnim rezultatima u njihovom poslovanju. HPC može donijeti brojne prednosti u širokom rasponu djelatnosti od ljevaonica, proizvođača plastičnih proizvoda do studija za dizajn ili ureda za financijske analize. Mnogi Europski i nacionalni projektni pozivi stimuliraju korištenje HPC tehnologije u malim i srednjim poduzećima jer dokazi upućuju da ulaganje u ovo područje ostvaruje povrat prihoda za faktor od najmanje 10.

Jedina stvar koju poduzetnik treba učiniti jest pridružiti se SESAME Net mreži i ispuniti upitnik koji predstavlja ulazne podatke za razvijeni alat. Na temelju danih odgovora, proces procjene automatski generira vrijedno izvješće o procjeni stanja i pozicioniranju poduzeća, prednostima i nedostatcima korištenja HPC tehnologije te uključuje niz preporuka kako povećati potencijal poduzeća. Tijekom i nakon postupka procjene poduzetniku je dostupna pomoć od strane SESAME Net partnera u obliku osobnog mentorstva, on-line tehničkog foruma, materijala za obuku kao i savjetovanje o aktualnim natječajima te mogućnostima sufinanciranja.

Cijeli postupak procjene, kao i savjetovanje, u potpunosti je BESPLATNO za sve koji “HPC4SME Assessment Tool” iskoriste do kraja ožujka 2017.

Alatu možete pristupiti već danas na adresi www.network.sesamenet.eu!

Kontakt:

IRB Centar za informatiku i računarstvo

sesamenet@irb.hr

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.