Prijeđite na glavni sadržaj

Suradnja u društvenim i humanističkim znanostima u umreženom europskom istraživačkom prostoru

Mjesto i datum održavanja: 29.03.2018, Institut Ruđer Bošković, Plava dvorana, III. krilo od 13:00 do 15:00
19.3.2018.
Suradnja u društvenim i humanističkim znanostima u umreženom europskom istraživačkom prostoru

CILJEVI SEMINARA

Danas je digitalizacija sveprisutna u globalnim razmjerima u svim znanstvenim disciplinama, istraživanjima ali i svakodnevnom radu. Digitalizacija je omogućila razvoj novih platformi i alata temeljenima na naprednim računalnim servisima koje čine naš rad jednostavnijim, bržim ali i otvorila mogućnost boljeg povezivanja pojedinaca, brzu razmjenu informacija, podataka i alata između svih dionika te omogućila zajedničko djelovanje na globalnoj razini. Europa je taj proces prepoznala i objedinila sve njegove dijelove pod jednim nazivom - europski otvoreni znanstveni prostor.

Cilj ovog seminara je pokazati kuda ide Europa u smjeru razvoja otvorene znanosti, koje su mogućnosti međusobne suradnje te kako napredni računalni servisi i alati mogu doprinijeti razvoju humanističkih i društvenih znanosti. Na radionici će se predstaviti 4 europska projekta iz područja humanistike i društvenih znanosti kroz koje se planira ostvariti čvršća suradnja te tako osnažiti humanističke i društvene znanosti u Republici Hrvatskoj.

PROGRAM 13:00 - 15:00

12:45 Okupljanje sudionika uz kavu

13:00 Uvod, Karolj Skala, Institut Ruđer Bošković /Centar za informatiku i računarstvo
13:05 DARIAH-HR kao platforma za umrežavanje institucija i pojedinaca, Koraljka Kuzman Šlogar, Institut za etnologiju i folkloristiku (DARIAH-HR koordinator) 
13:20 CESSDA - Suradnja i razmjena znanja u društvenim znanostima , Marijana Glavica, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 
13:35 Otvorena znanost kao opredjeljenje EU, Jadranka Stojanovski, Sveučilište u Zadru/Institut Ruđer Bošković (OpenAIRE NOAD)
13:50 Europski otvoreni znanstveni oblak: EOSC Hub, Karolj Skala, Institut Ruđer Bošković /Centar za informatiku i računarstvo (voditelj DARIAH thematic servisa EOSC-hub)
14:05 Što europski otvoreni znanstveni oblak nudi humanistima?, Davor Davidović, Institut Ruđer Bošković /Centar za informatiku i računarstvo (EOSC-hub) 
14:20 Otvorena rasprava 
14:50 Zaključak

PRIJAVA

Ulaz je slobodan uz prijavu na: https://sdhz.eventbrite.com

ONLINE PRIJENOS SEMINARA

Seminar će se moći pratiti na: https://connect.carnet.hr/irb-arts/

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.