Prijeđite na glavni sadržaj

Zaklada HAZU dodijelila potporu projektu CIR-ovom novaku Ivanu Soviću

24.9.2015.

Odlukom Upravnog odbora Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 08.09.2015. odobrena je financijska potpora projektu "Metode poravnanja i sastavljanja DNA sekvenci dobivenih sekvenciranjem nanoporama" u iznosu 5000kn. Predlagatelj projekta, Ivan Sović, znanstveni je novak u Centru za informatiku i računarstvo, a projekt je usko vezan uz temu njegovog doktorskog rada.
Glavni cilj projekta razviti je učinkovite algoritme za poravnanje i sastavljanje sekvenci koji brzo i s velikom točnošću mogu rukovati podatcima treće generacije. Treća generacija sekvencera naročito je zanimljiva zbog najnovije tehnologije kompanije Oxford Nanopore čiji uređaji su prilično malih dimenzija (veličine mobitela; uređaji konkurencije teže i do 1000kg; spaja se na USB 3.0 sučelje), cijene i do nekoliko redova veličine manje od konkurencije, te omogućuju dobivanje velikih količina podataka, no uz vrlo veliku pogrešku. Postojeće metode nisu dovoljno osjetljive za uspješno rukovanje vrlo dugačkim očitanjima (~10000bp i više) s tom razinom pogreške (~30%) koja se dobiju kao rezultat sekvenciranja. Kao preliminarni rezultat, u sklopu ovog projekta razvijena je nova, vrlo točna i osjetljiva metoda za poravnanje sekvenci pod nazivom "GraphMap": http://biorxiv.org/content/early/2015/06/10/020719. Metoda je implementirana i javno dostupna pod MIT licencom: https://github.com/isovic/graphmap.git.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.