Prijeđite na glavni sadržaj
Platforma za demokratizaciju akademskog izdavaštva (DAP)
Kategorija
Ostali projekti
Iznos financiranja
168 953,00
EUR
Datum početka
1.6.2023.
Datum završetka
31.5.2025.
Status
Aktivan
Više informacija

Glavni istraživač

Novi projektni nizovi Demokratizacija znanstvenog izdavaštva (DAP), kojeg koordinira Centar za informatiku i računarstvo (CIR) Instituta Ruđer Bošković (IRB) usmjereni su na uspostavljanje novog, pouzdanijeg i učinkovitijeg ekosustava za znanstveno izdavaštvo. Cilj ove inicijative je stvaranje sustava znanstvene komunikacije koji promovira slobodan tijek znanja u znanosti kroz platformu koja promiče znanstvenu suradnju i slobodnu razmjenu znanstvenih informacija.

Uz znanstvenike s IRB-a, inicijativa okuplja stručnjake i suradnike iz NGI Trublo, Moon Code i HashNET-a te projektne partnere iz konzorcija Trace4EU i EBSI-NE iz 35 zemalja. Projekti se  financiraju u okviru programa Obzor 2020 i programa Digitalna Europa (DEP), a temelje se na blockchain tehnologiji i europskoj Blokchain servisnoj infrastrukturi (EBSI).

Platforma DAP razvija se kao odgovor na brojne izazove s kojima se istraživači suočavaju u znanstvenom izdavaštvu. To uključuje dugotrajne i ponekad netransparentne procese recenziranja, visoke troškove objavljivanja i ograničen pristup mogućnostima i resursima. Ova ograničenja često sprječavaju znanstveni napredak i inovacije te ograničavaju diseminaciju važnih rezultata istraživanja.

Platforma DAP uključuje decentralizirani skup pravila i procedura, decentralizirano arhiviranje članaka, decentralizirani otvoreni proces recenziranja, valoriziranje rada autora i recenzenta i mogućnost brze i pouzdane objave.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.