Prijeđite na glavni sadržaj
Supercomputing Expertise for Small And Medium Enterprises - SESAME Net

SESAME Net projekt

Kategorija
H2020
Datum početka
1.6.2015.
Datum završetka
31.5.2017.
Status
Završen
Više informacija

Novo osnovana Europska mreža SESAME Net -Supercomputing Expertise for Small And Medium Enterprises te istoimeni projekt, započeli su s radom. SESAME Net povećava korištenje računalstva visokih performansi (HPC - High Performance Computing) od strane malih i srednjih poduzeća.

Za mala i srednja poduzeća važno je biti u toku s novim tehnološkim dostignućima kako bi bili kompetitivni na globalnom tržištu. Tehnologije poput računalstva visokih performansi te dostupnost tih resursa postaje neophodno za bolju prilagodbu zahtjevima tržišta, osobito u pogledu inovacija i brze obnove ponude proizvoda i usluga. Nažalost, malim i srednjim poduzećima je teško doći do esencijalnih znanja o HPC-u i infrastrukture.

SESAME Net je financiran kroz program Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020 (Broj ugovora 654416) te je dobio financijsku potporu u visini od 2 milijuna eura.

Članovi osnivači, koji se sastoje od različitih Europskih HPC centara i institucija, u početku će razmjenjivati iskustva i najbolje prakse vezano uz podupiranje i kolaboraciju s malim i srednjim poduzećima. Na temelju novo steknutog iskustva, mreža će raditi na strategijama poboljšanja usluga koje se nude malim i srednjim poduzećima te podignuti njihovu svijest o prednostima i mogućnostima koje nudi HPC tehnologija.

To će dovesti do uspostavljanja te diseminacije pan-Europske mreže HPC centara i malih i srednjih poduzeća, uključujući mala i srednja poduzeća iz zemalja koje nemaju HPC centre. Rezultirajuća mreža će olakšati razmjenu znanja te omogućiti tehničku potporu I HPC infrastrukturu. Članovi osnivači u tu svrhu namjeravaju organizirati regionalne radionice s malim i srednjim poduzećima i ponuditi široki spektar najboljih praksa i potrebnih materijala.

Inicijativa SESAME network se sastoji od 14 kompanija, javnih istraživačkih institucija i sveučilišta iz 13 Europskih zemalja. Sudionici su Irska, Poljska, Grčka, Španjolska, Češka republika, Hrvatska, Rumunjska, Bugarska, Belgija, Litva, Portugal, Velika Britanija i Njemačka. Vodstvo i koordinaciju preuzeo je HPC Wales uz potporu Sveučilišta Bangor.

SESAME Net prvi sastanak je održan 9. i 10. Srpnja 2015 u Briselu. Sastanak je pružio izvrsnu priliku za partnere da se bolje upoznaju te rasprave o planiranim aktivnostima kao i prvim koracima koje je potrebno napraviti u šest različitih projektnih radnih paketa.

Više detalja o SESAME Net mreži se može pronaći na stranicama Europske komisije na http://www.sesamenetwork.eu/.

Kontakt:

Tel: +44 (0)1248 675094

Email: info@hpcwales.co.uk

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.