Prijeđite na glavni sadržaj
Kategorija
Znanstveni projekti Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa

Glavni istraživač

Optička vlakna su prikladna za prijenos podatakana veće udaljenosti. Otežavajuće okolnosti nastaju kod povezivanje u gradskim sredinama zbog opsežnih troškova. Uočava se poteškoća povezivanja krajnjih dijelova, odnosno pristup brzog mrežnog servisa do samog korisnika. Računalna mreža s laserskim prijenosom podataka koristi slobodan prostor kao medij za prijenos podataka (Free Space Optical Link). Komunikacija između usmjerenih uređaja se ostvaruje putem moduliranog laserskog snopa u vidljivom i IC valnompodručju. Posebno su pogodni za izgradnju gradskih komunikacijskih mreža, MAN(Metropolitan Area Network). Ovakova vrsta mreže predstavlja alternativu postojećim telekomunikacijskim mrežama.

Prototipni uređaj omogućuje pristup korisnikuunutar složene mreže (Last-hop access unit). Razvoj predviđa ostvarenjediversiti komunikacijskog  uređaja na dvije valne dužine sa adaptabilnimfunkcionalnostima. Eksperimentalna linija sa podacima u realnom vremenu se mogupratiti na ovoj stranici. Mjerenje se provodi u stvarnom vremenu, a u dijagramuse prikazuju podaci o minimalnom, maksimalnom i srednjem vremenu potrebnom zaprijenos paketa podataka s predajne na prijamnu stranu (uključujućiispravljanje pogrešaka). Osim ova tri parametra, mjeri se i broj retransmisijapaketa, te je prikazan na istom dijagramu gdje su prikazani i prethodniparametri.

Uz parametre komunikacije mjere se i atmosferske prilike (temperatura zraka, vlažnost zraka i tlak zraka), te su ovi podaci također prikazani u dijagramima na ovoj stranici. Usporedbom ovih dijagrama o atmosferskim prilikama (prilikama u komunikacijskom kanalu) i podataka o parametrima komunikacije, moguće je promatrati ponašanje i dostupnost komunikacije ovisno o spomenutim parametrima.

Program rada i rezultati na projektu:

Računalna mreža s atmosferskim laserskim prijenosom podataka koristi slobodan prostor kaomedij za prijenos podataka (Free Space Optical Link). Komunikacija između usmjerenih uređaja se ostvaruje putem moduliranog laserskog snopa u IC valnom području. Posebno su pogodni za izgradnju gradskih komunikacijskih mreža, MAN(Metropolitan Area Network). Ovakova vrsta mreže predstavlja alternativu postojećim telekomunikacijskim mrežama. Prototipni uređaj omogućuje pristup korisniku unutar složene mreže (Last-hop access unit). Predviđaju se velike brzine prijenosa podataka, 10-155 Mb/s, domet u svim vremenskim uvjetima sraspoloživošću veze od 99 % vremena. Spoj na računalnu mrežu ostvarit će seputem svjetlovodnog kabela (FO) i nadzor prema standardiziranim protokolima.Dvostruki laserski predajni snop osigurat će veću pouzdanost prijenosa. Izvedba prijemnika pomoću lavinske fotodiode (APD) i namjenskog adaptivnog algoritma omogućuje veliku dinamiku prijema. Očekivani rezultat predviđa područje primjene razvoja informatičke infrastrukture koji će se moći upotrijebiti ugrid sustavima.

Voditeljprojekta: dr. sc.Karolj Skala, Tel. ++385 1 4571 218 e-mail: skala@irb.hr

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.