Prijeđite na glavni sadržaj

Održan prvi radni sastanak projekta „Razvoj sustava kontrole i obrane luka od unosa stranih vrsta" (ProtectAS)

30.9.2020.
Održan prvi radni sastanak projekta „Razvoj sustava kontrole i obrane luka od unosa stranih vrsta" (ProtectAS)

Na prvom radnom sastanku projekta „Razvoj sustava kontrole i obrane luka od unosa stranih vrsta“ (ProtectAS), koji je održan je na Sveučilištu u Dubrovniku 23. i 24. rujna 2020. godine, sudjelovale su dvije znanstvenice iz Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Daniela Marić Pfannkuchen i dr. sc. Romina Kraus, koja je ujedno voditeljica projekta na IRB-u.

U svojstvu nositelja projekta, Sveučilište u Dubrovniku potpisalo je s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ukupne vrijednosti 3.203.602,53 kn za koji je osigurano 100% bespovratnih sredstava, od čega Institutu Ruđer Bošković pripada 1,1 milijun kuna.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici svih partnerskih institucija: Sveučilišta u Dubrovniku – Odjela za akvakulturu, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije, Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković.

Organizator sastanka bio je Odjel za akvakulturu, Sveučilišta u Dubrovniku čija je pročelnica izv.prof.dr.sc. Marijana Pećarević, ujedno i voditeljica projekta. Sastanak je bio otvoren samo za projektne partnere koji su razradili predviđene projektne aktivnosti i radni plan, te dogovorili zaduženja partnera za nadolazeće razdoblje.

U sklopu projekta provodit će se opsežno interdisciplinarno istraživanje u najvećim hrvatskim teretnim lukama, Ploče i Rijeka. Uz određivanje abiotičkih čimbenika, sastava planktonskih zajednica i prisustva bakterija i patogena provesti će se i modeliranje morskih struja u lukama na osnovu provedenih mjerenja na terenu, s ciljem određivanja dinamike širenja vrsta u lukama.

Dobiveni podaci koristit će se za izradu plana mjera za suzbijanje i smanjenje potencijalnih štetnih posljedica od unosa stranih i štetnih vrsta brodskim balastnim vodama. Sve to pridonijeti će smanjenju ranjivosti obalnog područja na klimatske promjene, koje dodatno potenciraju problem unosa štetnih organizama i pomoći u očuvanju bioraznolikosti Jadrana.

Više informacija

Romina Kraus

Viši znanstveni suradnik
Tel:
+385 52 804 746
Interni broj:
746

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.