Prijeđite na glavni sadržaj

Prekograničnom suradnjom protiv otpada u Jadranskom moru

20.10.2020.
Prekograničnom suradnjom protiv otpada u Jadranskom moru

U svjetskim morima i oceanima godišnje završi otprilike deset milijuna tona otpada. Zagađenje mora otpadom prijeti zdravlju oceana, sigurnosti i kvaliteti hrane, zdravlju ljudi, obalnom turizmu i doprinosi klimatskim promjenama. U sklopu projekta MARLESS znanstvenici Centra za istraživanje mora u Rovinju (CIM) Instituta Ruđer Bošković (IRB) bavit će se problemom otpada u Jadranskom moru s različitih gledišta i metode intervencije.

Riječ je o projektu punog naziva 'Inovativne akcije za prekogranično podizanje razine svijesti o problemu otpada u moru' koji se financira kroz Program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014. - 2020.

Aktivnosti u sklopu projekta uključuju praćenje količine otpada u moru, podizanje svijesti građana o tom problemu, pilot aktivnosti kojima je svrha testirati eksperimentalne procese uklanjanja otpada iz mora, kao i prekogranično upravljanje koje bi smanjilo količinu otpada koji dospijeva u Jadransko more.

Među mnogobrojnim aktivnostima integriranog prekograničnog upravljanja obalnim i morskim otpadom tokom cijelog njegovog životnog ciklusa, pratneri okupljeni na ovom projektu radit će i na razvoju inovativnih rješenja, s obzirom da je upravo otpad u moru prepoznat kao jedan od ključnih problema za prekogranično programsko područje.

U rovinjskom Centru za istraživanje mora IRB-a postoji baza podataka i dugogodišnje iskustvo opterećenosti Jadrana morskim otpadom s posebnim fokusom na mikroplastiku u sjevernom Jadranu.
''Aktivnosti vezane za projekt MARLESS pridonijeti će usklađivanju plana i metodologiji praćenja morskog otpada, proširiti nacionalni program praćenja i fokusirati na identifikaciji akumulacijskih točaka u Jadranu.

Važan naglasak u projektu ima podizanje razine svijesti o problematici otpada u moru i golemim rizicima koje ono donosi. Znanstvenici CIM-a će kroz organizaciju ili sudjelovanje na brojnih događanjima i aktivnostima doprinijeti tome'', naglašava voditeljica aktivnosti na IRB-u, dr.sc. Mirta Smodlaka Tanković, znanstvena suradnica u Laboratoriju za evolucijsku ekologiju (LEE).

Ukupni budžet projekta je 4.244.726 eura, dok je Centru za istraživanje mora. Instituta Ruđer Bošković dodijeljeno je 401.000 eura od čega 85 posto sredstava financira Program Italija-Hrvatska, a preostalih 15 posto se osigurava vlastitim sredstvima.

Osim CIM-a, u projektu sudjeluje još 11 partnera iz više regija sjevernog i južnog Jadrana. Glavni partner je Regionalna agencija za zaštitu okoliša i prevenciju iz Veneta (Regional Agency For Environmental Protection and Prevention of Veneto), a u projektu još surađuju regije Veneto, Friuli Venezia Giulia, Apulia i Emilia-Romagna, Sveučilište u Bolonji te nevladina organizacija Cetacea Foundation s talijanske strane, dok hrvatske partnere čine Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Sveučilište u Dubrovniku i Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije (DUNEA) te Istarska regionalna energetska agencija (IRENA) i Istarska županija – Odjel za održivi razvoj koji ima ulogu pridruženog partnera. 

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.