Prijeđite na glavni sadržaj

Projekt AdriaClim za upravljanje klimatskim promjenama

Projektne aktivnosti prezentirane su na dvodnevnoj početnoj konferenciji koja je zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa održana online 29. i 30. lipnja 2020. godine.
7.7.2020.
Projekt AdriaClim za upravljanje klimatskim promjenama

Online početna konferencija 

AdriaClim – 'Alat za informiranje, praćenje i upravljanje klimatskim promjenama za strategije prilagodbe u Jadranskim obalnim područjima' naziv je novog istraživačkog projekta koji se financira iz Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, a na kojem su partneri znanstvenici rovinjskog Centra za istraživanje mora (CIM) Instituta Ruđer Bošković (IRB). 

Unaprjeđenje postojećih sustava praćenja klimatskih promjena kroz poticanje razvoja strateških dokumenata i planova prilagodbe aktualnim promjenama, glavni su ciljevi projekta AdriaClim.

Vodeći partner projekta je Regionalna agencija za zaštitu okoliša i energetiku 'Emilia Romagna'.

Uz znanstvenike Centra za istraživanje mora IRB-a, projekt uključuje 18 partnera i okuplja istraživačke institute, sveučilišta, institucije i poslovne djelatnosti iz dviju zemalja, Italije i Hrvatske.

Provedba projekta je započela 1. siječnja 2020. godine i traje 36 mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 8.823.415,00 eura, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava financiranih iz ERDF-a u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Ukupan proračun s kojim raspolaže CIM iznosi 444.800,00 eura.

Na IRB-u ovaj projekt okuplja iskusni znanstveni tim iz Laboratorija za evolucijsku ekologiju CIM-a dr. sc. Martina Pfannkuchena, dr. sc. Danielu Marić Pfannkuchen, dr. sc. Mirtu Smodlaku Tanković te voditeljicu projektnih aktivnosti za CIM dr. sc. Anu Baričević.

Ovaj tim sljedeće tri godine radit će na prikupljanju znanja o utjecaju klimatskih promjenama u području projektne suradnje (Jadransko more), te sudjelovati u uspostavljanju novih kao i unapređenju postojećih obalnih sustava visoke rezolucije za praćenja klimatskih promjena temeljenih na integriranom pristupu meteoroloških, oceanografskih i ekoloških mjerenja kao i razvoju modelnih sustava.

Projektne aktivnosti prezentirane su na dvodnevnoj početnoj konferenciji koja je zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa održana online 29. i 30. lipnja 2020. godine.

''Uz znanstvenike IRB-a u sklopu online konferencije, svi su projektni partneri predstavili svoje organizacije i aktivnosti na projektu, a nakon prezentacije i rasprave o aktivnostima u sklopu radnih paketa, članovi projekta formirali su Upravni odbor.

Na prvom Upravnom odboru dogovoreno je kako će se u svrhu provedbe projekte na odgovarajućoj razini, u što kraćem roku, dostaviti popis mreža i institucija s kojima je potrebno kontaktirati po pitanju stručnosti, događanja na projektu te političkim pitanjima.'' – objasnila je dr. sc. Ana Baričević, voditeljica projektnih aktivnosti za CIM.

Projektni partneri: 

Agenzia Regionale per la Prevenzione l’Ambiente e l’Energia dell 'Emilia-Romagna (Italija) (kao LP)

PP 1. Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR) (Italija)
PP 2. Agenzia Regionale per la Prevenzione e Protezione Ambientale del Veneto (Italija)
PP 3. Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova (Hrvatska)
PP 4. Dubrovačko – neretvanska županija (Hrvatska)
PP 5. Institut Ruđer Bošković (Hrvatska)
PP 6. Javna ustavova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko - dalmatinske županije (Hrvatska)
PP 7. Institut za oceanografiju i ribarstvo (Hrvatska)
PP 8. Regione Puglia (Italija)
PP 9. Fondazione Centro Euro-Mediterraneo sui Cambiamenti Climatici (Italija)
PP 10. Alma Mater Studiorum - Universita' di Bologna (Italija)
PP 11. Agenzia Regionale per la Protezione dell'Ambiente del Friuli Venezia Giulia (ARPAFVG) (Italija)
PP 12. Istituto Superiore per la Protezione e la Ricerca Ambientale (ISPRA) (Italija)
PP 13. ENTE Regione Marche (Italija)
PP 14. Azienda Ulss N. 3 Serenissima (Italija)
PP 15. Regione Molise (Italija)
PP 16. Regione Emilia Romagna (Italija)
PP 17. Comune di Venezia (Italija)
PP 18. Istarska županija (Hrvatska)

NAPOMENA: Sadržaj ove vijesti isključiva je odgovornost Instituta Ruđer Bošković i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.