Prijeđite na glavni sadržaj

Razvoj sustava kontrole i obrane luka od unosa stranih vrsta

3.7.2020.
Razvoj sustava kontrole i obrane luka od unosa stranih vrsta

Na natječaju 'Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskih promjena' Centru za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković (IRB) dodijeljen je 1,1 milijun kuna sredstava za sudjelovanje u projektu 'Razvoj sustava kontrole i obrane luka od unosa stranih vrsta' (KK.05.1.1.02.0013).

U svojstvu nositelja projekta, Odjel za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku potpisao je s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ukupne vrijednosti 3.203.602,53 kn za koji je osigurano 100% bespovratnih sredstava.

Uz nositelja projekta, u provedbi projekta sudjelovat će i Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagreb, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije te Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci.

Voditeljica projekta na IRB-u, dr.sc. Romina Kraus ujedno je i voditeljica istraživanja na projektu ProtectAS, koji je zamišljen s ciljem da tijekom tri godine trajanja projekta na osnovu znanstvene ekspertize svih sudionika na projektu nastavi i nadopuni rezultate projekta BALMAS, koji je uključivao većinu partnera okupljenih na projektu ProtectAS.

Za razliku od projekta BALMAS, koji je bio usmjeren na širu problematiku zaštite Jadrana od štetnog utjecaja balastnih voda, čije aktivnosti je provodilo 16 partnera iz šest država koje dijele Jadransku obalu, projekt ProtectAS usmjeren je na razvoj sustava za zaštitu hrvatskih brodskih luka u okvirima geografskih i oceanoloških specifičnosti koje iste imaju, ljudskih resursa, i regulative Republike Hrvatske.

Cilj projekta „Razvoj sustava kontrole i obrane luka od unosa stranih vrsta“ (ProtectAS) je razvoj sustava kontrole i obrane luka od unosa štetnih organizama koji će omogućiti smanjenje ranjivosti obalnog područja na klimatske promjene od potencijalnog unosa štetnih organizama.

Predloženo interdisciplinarno istraživanje objedinit će istraživanja u područjima najprometnijih hrvatskih teretnih luka, Ploče i Rijeka. Uz mjerenje abiotičkih čimbenika i modeliranje morskih struja u lukama Ploče i Rijeka istražit će se sastav planktonskih zajednica, kao i prisustvo virusa i patogena te odrediti dinamika širenja vrsta u lukama.

Na osnovu podataka iz ranije provedenih istraživanja, u velikoj mjeri postignutih provedbom IPA Adriatic projekta BALMAS, te novodobivenih podataka, izradit će se plan mjera za suzbijanje i smanjenje potencijalnih štetnih posljedica od unosa stranih i ostalih štetnih vrsta brodskim balastnim vodama na bioraznolikost i morske ekosustave, vode za kupanje te zdravlje ljudi.

Rezultati projekta bit će primjenjivi u ispunjavanju smjernica nacionalne i regulative EU, i to: Uredbe o izradi i provedbi dokumenata strategije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem (NN 97/2017), Pravilnika o upravljanju i nadzoru balastnih voda (NN 128/12), Međunarodnoj konvenciji o nadzoru i upravljanju brodskim balastnim vodama i talozima, iz 2004. godine, Okvirnoj direktivi o morskoj strategiji (Deskriptori Bioraznolikost i Strane vrste) iz 2008. i Direktivi o upravljanju kakvoćom voda za kupanje iz 2006. god. čime projekt ukazuje na značajnost svojih rezultata i ujedno na značajnu ulogu koju rezultati mogu imati u društvu kroz primjenjivost planiranih istraživanja u ovom projektu.

Projekt je financiran u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ (OPKK) od Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF).

NAPOMENA: Sadržaj ove vijesti isključiva je odgovornost Instituta Ruđer Bošković i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.